Vremuri grele pentru crescătorii de porci. „Cheltuieli mari, dificil de intrat pe piaţă!”

Normele europene tot mai rigide, munca multă şi rar răsplătită aşa cum s-ar cuveni, dar mai ales concurenţa dură de pe piaţă, unde produsele din import îşi fac mult mai lesne prezenţa în galantarele supermarketurilor, i-a determinat pe mulţi crescători de animale să renunţe la porci şi să se reorienteze către oi sau păsări. Sectorul suin este în suferinţă!

România s-a numărat printre cei mai importanţi producători de carne de porc din perioada comunismului. Lăsând la o parte celebrul COMTIM, „perla” Timişoarei, în mai toate judeţele ţării existau mai mici sau mai mari crescători de porci. Existau chiar şi licee industriale în incinta cărora se-ngrăşau râtanii.

Dar, vremurile s-au schimbat, a venit şi aderarea la Uniunea Europeană, cu mai puţină producţie şi mai mult consum de produse din import. Crescătorii de animale au de îndeplinit multe cerinţe şi de trecut prin criterii severe, astfel că afacerile merg din ce în ce mai greu.

„Avem cheltuieli tot mai mari, dincolo de apă, lumină, au explodat preţurile furajelor. Nu mai punem la socoteală munca noastră. Nu mai suntem nici noi tineri, forţă de lucru aproape că nu mai găsim, tinerii pleacă la oraş sau chiar în alte ţări, să-şi facă un rost.

Noi avem o mică fermă, în ultimii şapte-opt ani, nu am putut să ne mai dezvoltăm. Este deja o performanţă faptul că ne menţinem pe piaţă, reuşim să acoperim cheltuielile.

Sunt probleme şi cu accesul pe piaţă, mare parte din marfa pe care o vedeţi în magazine fiind din import.

Când îi ceri unui om 1.500-2.000 de lei pe un porc în viu, i se pare enorm, dar nimeni nu se gândeşte la cât investeşti până să-l aduci, sănătos, la 100 de kilograme.

Şi nu mai vorbesc despre controale. Sunt instituţiile statului cu ochii pe noi ca pe butelie. M-aş bucura să fie la fel de severe şi cu produsele din import”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Ionel B., mic crescător constănţean de porci.

Vin banii de la stat!

Dar, există şi o veste bună. Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis că, în data de 23 mai, centrele judeţene au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susţinerea activitaţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Din suma totală plătită, în valoare de 322.571.806,13 lei, acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, astfel, o „felie” de 141.305.024,56 lei este rezervată sectorului suin, unui număr de 234 beneficiari.

Concret, se va acorda 100 de euro/UVM pentru capacitatea de producţie suine la îngrăşat şi/sau animale de reproducţie, respectiv scoafe şi/sau scrofiţe montate.

„Ajutorul de stat destinat crescătorilor de suine s-a calculat prin înmulţirea capacităţii de producţie în condiţii minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcţie de categoriile de suine, respectiv suine la îngrăşat şi/sau animale de reproducţie (scroafe şi/sau scrofițe montate) cu cuantumul de 100 euro/UVM”, se arată într-un comunicat de presă transmis de agenţie.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro. 

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories