Voucher nou, pentru elevii români. Ce sume vor primi de la stat

Un nou voucher va fi acordat anul acesta. Beneficiarii sunt elevii de gimnaziu și de liceu care vor primi sprijin financiar din partea statului.
Acest nou tip de ajutor a fost introdus prin intermediul Legii învățământului preuniversitar nr.198/2023. Este vorba de programul „Vouchere culturale pentru elevi”.
Potrivit actului normativ, începând din anul 2024, elevilor de gimnaziu și liceu li se va oferi un voucher în valoare de 250 de lei. Acesta este acordat pentru a participa la evenimente culturale. Scopul acestui program național, constă în promovarea culturii naționale și universale în școlile din țară și printre elevi.
Elevii vor beneficia de vouchere sub forma de carduri reutilizabile. Fiecare va avea o valoare fixă de 250 de lei. Banii pot fi folosiți pentru: Participarea la concerte; intrări în muzee; achiziționarea de cărți; participarea la excursii tematice cu caracter cultural sau istoric.
Regulile de implementare nu au fost încă stabilite
În perioada imediat următoare, se va elabora o hotărâre de Guvern care va stabili regulile specifice pentru implementarea programului.
Deși Legea nr. 198/2023 nu furnizează detalii precise cu privire la modul de desfășurare a programului, ea conturează direcțiile și etapele esențiale ale implementării. Astfel, implementarea programului național „Vouchere culturale pentru elevi” va avea loc în mod progresiv, conform următorului program: Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii din clasa a XII-a vor fi primii beneficiari. Din anul școlar 2025-2026, voucherele vor fi acordate elevilor din clasele a IX-a și a XII-a. Începând cu anul școlar 2026-2027, elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a vor beneficia de acest program cultural.
Scopul programului este să sprijine inițiativele bine gestionate. Până la încheierea anului școlar 2026-2027, Ministerul Educației va efectua o evaluare a impactului programului național.
Pe baza concluziilor obținute în acest fel, o decizie va fi luată cu privire la continuarea și eventuala extindere a acestui program și în ceea ce privește anul școlar 2028-2029.
În prezent, există în Parlament un proiect de lege din 2021 care propune acordarea de bonuri culturale elevilor în valoare de 250 de lei, având același obiectiv, informează capital.ro
Guvernanții iau în considerare eventualitatea abandonării acestui proiect în favoarea noului program național.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
10:43 pm, februarie 23, 2024
temperature icon 6°C
nori împrăștiați
Humidity 88 %
Pressure 1016 mb
Wind 22 Km/h
Wind Gust: 40 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:54 am
Sunset: 5:44 pm
Close

Close
Navigation
Categories