Adrian Bîlbă, activist de mediu, a oferit explicații în legătură cu acest fenomen.
„Autoritățile trebuie să ia probe. Pescarii când au venit la pescuit de dimineață, au constatat marea plină de o poluare, o pată mare care fugărea și peștii spre mal. Tot litoralul constănțean era plin cu o substanță care ar avea un aspect petrolier, un aspect unsuros. Am constatat că este o structură elastică, buretoasă, fibroasă care ar putea să aibă și origine biogenă, adică alge moarte. Marea Neagră experimentează niște temperaturi pe care nu le-a mai întâlnit, și este posibil ca algele să se fi dezvoltat într-o măsură mai mare, să fi murit, iar descompunerea să fie incompletă și să rezulte astfel de produși parțiali de descompunere”, a declarat pentru redactorii „Cuget Liber”, Adrian Bîlbă.
Urmează ca materialul poluant să fie investigat de specialiști, iar apoi să fie luate măsurile necesare. Din ultimele date ale Direcției de Sănătate Publică Constanța, recoltarea probelor din presezon a început, iar analizeze au arătat o calitate a apei optimă. Prelevarea se face la două săptămâni.
https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/07/untitled-1718789014-1.pnghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/07/marea-neagra-1718788597.jpg