Evenimentul a debutat vineri, 16 august, în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Fedbi Osman, şi a edilului oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu. La festivitatea de deschidere au mai fost prezenţi subprefectul judeţului Constanţa, Şenol Ali, viceprimarul Florin Zisu, preşedinta comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu, şi iniţiatoarea proiectului, Seriha Menseit. Preşedintele UDTR a specificat în alocuţiunea sa că festivalul face parte din seria de evenimente organizate cu scopul de a promova zestrea culturală a etnicilor turci şi armonia interetnică specifică Dobrogei.
„Acest proiect iniţiat de doamna Seriha Menseit nu ar fi fost posibil fără sprjinul Primăriei şi Consiliului local Techirghiol, doi parteneri de încredere ai UDTR care promovează valorile identitare ale etnicilor turci, prin seria de festivaluri organizate în timpul verii”, a declarat preşedintele Fedbi Osman.
În premieră în acest an, participanţii au avut ocazia să urmărească procedeul de preparare a sarayliei, demonstraţie oferită de Seriha Menseit şi de doi patiseri din Republica Turcia. Ömer Koyunçu, renumit patiser din Yalova a preparat baclava cu lapte, un desert specific zonei în care locuieşte. Sute de porţii de sarailii şi baclavale au fost împărţite participanţilor de reprezentanţii UDTR-Sucursala Techirghiol. În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc o slujbă religioasă de comemorare a celor trecuţi în nefiinţă, după care organizatorii au împărţit două deserturi tradiţionale româneşti şi turceşti, plăcinte „poale în brâu” şi „aşure”.
Programul artistic al festivalului a fost susţinut de ansamblurile de dansuri folclorice „Fidanlar” (coordonator Harun Osman) şi „Filizler” (instructor coordonator prof. Aygül Niculae) precum şi de corul „Mehtap” ce aparţin Uniunii Democrate Turce din România. Participanţii la festival au aplaudat îndelung evoluţia membrilor celor două ansambluri folclorice şi ai corului „Mehtap”, coordonator Melek Osman, instructor prof. Daiana Melek Gavrilescu. Un program de muzică uşoară turcească a susţinut şi formaţia Uğur&Burak din Yalova, Turcia.
În ultima zi a festivalului, preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman, a înmânat diplome tuturor participanţilor. O diplomă pentru originalitate a fost înmânată copiilor de la Complexul de servicii comunitare-Centrul de reabilitare „Sparta Rotterdam” din Techirghiol care au realizat câteva lucrări de pictură pe apă, ebru. Plachete omagiale a oferit organizatorilor dl. Özer Koyunçu, preşedinte „Yafem”, Yalova. Evenimentul a fost coordonat din partea UDTR, de Seriha Menseit.
https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/udtr-bun-1724070224-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/udtr-1-1724070341.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/udtr-2-1724070358.jpg