„Nu a fost o negociere de pace pentru că preşedintele rus Vladimir Putin nu este serios în privinţa opririi războiului, ci insistă asupra capitulării, cedării de teritoriu de către Ucraina, chiar dacă nu este vorba de teritoriu ocupat în prezent”, a declarat Ursula von der Leyen.
În ce-l priveşte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat în conferinţa de presă că participanţii la summit au convenit să continue lucrul în grupuri speciale şi că, după ce planurile de acţiune pentru pace vor fi gata, va putea fi organizat un al doilea summit.
Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante. Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia. Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.
XXX
Un lider al naţionaliştilor de extremă dreapta din Elveţia a calificat ca „jenant” summitul găzduit de ţara sa pentru pacea în Ucraina, reflectând opiniile potrivit cărora iniţiativa este nocivă pentru tradiţionala neutralitate elveţiană.
Partidul popular elveţian (SVP), de extremă dreapta, cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului elveţian, subliniază că neutralitatea este parte integrantă a prosperităţii Elveţiei şi a iniţiat un referendum pentru înscrierea acestui principiu în Constituţie.
Lideri ai formaţiunii au argumentat că Elveţia nu ar fi trebuit să găzduiască summitul fără Rusia, iar Nils Fiechter, şeful aripii de tineret a SVP, a condamnat organizarea lui pe postul rus RT.
„Conferinţa nu va duce la nimic”, a declarat Fiechter în ajunul discuţiilor. „Toată chestiunea aceasta este o farsă absolută şi o ruşine pentru ţara noastră”, a adăugat el.