Ultimele 24 de ore s-au dovedit a fi solicitante pentru pompierii salvatori din întreaga țară.

Foto cu rol ilustrativ
Ultimele 24 de ore s-au dovedit a fi solicitante pentru pompierii salvatori din întreaga țară. Astfel, în cursul zilei de ieri s-au înregistrat peste 1.600 de situații de urgență, iar cele mai numeroase dintre acestea au fost înregistrate în zona București – Ilfov și în județele Mureș, Cluj, Brașov și Bihor, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
 
La nivel național, echipajele SMURD au gestionat 1.400 de misiuni, în urma cărora 1.413 persoane aflate în dificultate au fost evaluate și asistate medical.

Concomitent cu aceste tipuri de acțiuni, colegii noștri au intervenit cu promptitudine în 180 misiuni de căutare, deblocare, salvare persoane sau animale din medii ostile, accidente rutiere, precum și la alte situații pentru protecția comunităților. 

Totodată, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 21 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase, în județele AG, BC, BZ, GJ, HD, HR, NT, MS, PH și VL.

De asemenea, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea a 86 incendii, iar o pondere de peste 60% dintre acestea a constat în gestionarea intervențiilor înregistrate la arderile necontrolate, cum ar fi miriști, vegetație uscată, deșeuri, suprafața de teren afectată fiind de aproximativ 230 ha.

O misiune relevantă s-a produs ieri, în județul Sibiu, unde pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la niște baloți de fân aflați pe un câmp, în localitatea Vard. Ajunși la locul solicitării, salvatorii au constatat faptul că flăcările se manifestau pe o suprafață de aproximativ 900 mp. În urma intervenției colegilor noștri, incediul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.
 
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, s-au înregistrat victime omeneşti din cauza propagării focului sub acţiunea vântului.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, chiar  soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play, a încheiat sursa citată.

Citește și:
IGSU: Peste 4.600 de misiuni au fost gestionate de pompieri în weekend

Sursa: ZiuaConstanta.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Constanța, RO
4:19 pm, septembrie 26, 2023
27°C
cer senin
Wind: 38 Km/h
Pressure: 1020 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 6:56 am
Sunset: 6:57 pm
Close

Close
Navigation
Categories