TEMA ZILEI | Zeci de mii de români mor anual din cauza unor boli care puteau fi prevenite sau tratate, țara noastră fiind pe primul loc în UE la acest indicator

Românii ajung prea târziu la medic și zeci de mii de oameni mor anual din cauza unor boli care puteau fi prevenite sau tratate. Un raport referitor la starea de sănătate în Uniunea Europeană plasează țara noastră pe primul loc la rata deceselor provocate de astfel de afecțiuni care puteau fi prevenite sau vindecate.

Bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze ale deceselor din țara noastră. Dacă afecțiunile oncologice nu pot fi în totalitate prevenite, cu totul alta este situația în cazul celor cardiovasculare, spune doctorul Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiolog revenit în țară după 11 ani petrecuți în spitalele din Germania.

Dr. Sebastian Vasilescu:

Dacă în Germania pacienții sunt obișnuiți să meargă la controale preventive, în România nu doar că lipsesc programele eficiente, dar de multe ori bolnavii nu găsesc medici care să îi trateze, arată doctorul Bogdan Pană, medic primar sănătate publică și management sanitar.

Dr. Bogdan Pană:

Depistarea  afecțiunilor grave în faze incipiente poate face diferența dintre moarte și viată. În cazul afecțiunilor cronice, diagnosticul timpuriu și tratamentul adecvat influențează decisiv calitatea vieții pacientului și  reduc, potrivit estimărilor, cu 50% costurile financiare și emoționale.

În plus, specialiștii atrag atenția că, pentru tratarea unor boli grave cum sunt cele oncologice, cheltuielile sunt uriașe în comparație cu fondurile necesare pentru programele de prevenție.

Dar în pofida acestor cifre, în țara noastră putini oameni au obișnuința de a-și face teste de screening preventiv. Cauzele sunt multiple, de la costurile ridicate și accesul dificil la clinicile de specialitate (în cazul locuitorilor din mediul rural), până la teama confruntării cu rezultate nedorite.

Despre căile de schimbare spre o atitudine activă față de propria sănătate vor vorbi, astăzi, de la ora 14,00, la Radio Constanța, invitații emisiunii ”Tema zilei”: dr. Irina Dumitru, medic primar infecționist și conferențiar la Facultatea de Medicină a Universitații Ovidius și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, inițiatorul Caravanei Oncologice de screening gratuit „Nu am făcut destul”.

Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com

Sursa: RadioConstanta.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Constanța, RO
1:54 pm, septembrie 28, 2023
27°C
cer acoperit de nori
Wind: 28 Km/h
Pressure: 1019 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 6:58 am
Sunset: 6:53 pm
Close

Close
Navigation
Categories