Al șaptelea produs românesc înregistrat la UE, Telemeaua de Sibiu a devenit, din octombrie 2019, un produs protejat la nivel european, în contextul în care Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a produsului în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).
Produsă în ținuturi rustice și sălbatice din Transilvania, Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare din lapte de oaie. Comercializată proaspătă sau maturată, produsul este obținut după o rețetă păstrată de păstorii din zona Sibiului de secole.
Telemeaua proaspătă are un gust dulce, dar în același timp ușor sărat, în timp ce prin maturare gustul devine mai intens și suculent. Fie că este proaspăt sau maturat, produsul final se caracterizează printr-o aromă ușor acidă, sărată, lăsând un gust onctuos după degustare.
Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.
IGP arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice.
În țara noastră din 2011 până în prezent au fost recunoscute la nivel european 13 produse de indicație geografică protejată (IGP).