“În cadrul unei recente iniţiative de bio-monitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene”, a scris AEM.
Pe baza unui studiu din aprilie al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA), care a revizuit în mod drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumator, AEM, cu sediul la Copenhaga, consideră că “în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de bio-monitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%”.
Bisfenolul A, care este de mult timp omniprezent în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat că ar fi asociat cu multiple tulburări şi afecţiuni – cancer de sân, infertilitate şi altele – din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.
În unele ţări, precum Franţa, BPA este în prezent interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare o limitare mai drastică, cu toate că acest lucru nu a fost pus încă în aplicare.