Stroe (PSD): „Fiecare dintre cei 1,5 milioane de angajați cu salariul minim vor avea cu 284 de lei mai mulți bani în buzunar”

Dacă ești unul dintre cei 1,5 milioane de români care câștigă salariul minim brut pe țară – în prezent de 3.300 de lei – află că de la 1 iulie 2024 ai putea contribui în plus la bugetul de stat, în diferite forme, cu aproape 200 de lei pe lună. Statul român, care prin instituțiile sale centrale și locale este cel mai important angajator al țării, va încasa astfel la buget în jur de 300 de milioane de lei în fiecare lună doar din această majorare. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna aceasta că salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei.

Măsura guvernamentală este salutată – evident – de președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe:

„S-a discutat, în mod steril (poate de către nostalgicii vremurilor când USR era la guvernare și bloca toate acțiunile benefice) că măsurile luate de guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu nu ar avea “girul” Coaliției. Or, primul ministru a explicat clar că salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi! “Nu o să accept ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică, pentru că ne întoarcem la experienţa avută în coaliţia PNL – USR”. PSD a reușit deci să reconfirme în Coaliția de Guvernare necesitatea majorării salariului minim începând cu 1 iulie, astfel încât, până la finalul anului, să fie implementat salariul minim european, iar, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim din România să ajungă la aproximativ 50% din salariul mediu pe economie. De asemenea, pentru a crește puterea de cumpărare a celor cu nivelul minim de salarizare, Guvernul va majora suma din salariul brut, care va fi scutită de impozit. Așadar, la ultima ședință a Coaliției, s-a reconfirmat decizia luată la finalul anului trecut, când liderii celor două partide au agreat ca salariul minim să crească de la 3.300 de lei la 3.700 lei începând cu 1 iulie 2024. În ședința Coaliției, PSD a reușit să mai obțină un avantaj pentru salariați prin creșterea sumei din salariul brut care nu va fi supusă impozitării. Suma la care se aplică scutirea de impozit crește de la 200 de lei la 300 de lei. Astfel, în urma creșterii salariului brut cu 400 de lei, fiecare dintre cei 1,5 milioane de angajați cu salariul minim vor avea cu 284 de lei mai mulți bani în buzunar, față de momentul actual!”, a transmis senatorul Stroe.

O variantă prezentată de guvernanți reprezentanților Intreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) este ca, în paralel cu această creștere, suma minimă neimpozabilă de 200 de lei – aplicată acum lefei minime – să crească la 300 de lei, spune pentru Europa Liberă Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor. Această variantă, admisă public și de premierul Marcel Ciolacu, ar putea afecta calculul de mai sus: nu vei mai plăti taxe de aprox. 200 de lei pe lună în plus din iulie, ci, rotunjit, de 165 de lei. Adică statul va încasa aproape 250 de milioane de lei lunar. În calitate de angajator a aproximativ 1,3 milioane de persoane, statul va fi și el, firește, afectat de măsură.

Măsura anunțată de premierul Ciolacu vine după o serie de creșteri succesive ale salariului minim brut pe economie, începută în 2022, după pandemie, în condițiile unei inflații în creștere. La 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România era de 2.230 de lei. În acel an, a crescut cu 120 de lei, pentru ca în 2023 să ajungă la 3.000 de lei. La începutul acestui an, leafa a ajuns la 3.300 de lei, pentru ca din iulie să ajungă la 3.700 de lei. O creștere între 2022 și iulie 2024, așadar, de peste 60%.

Procentual, creșterea de anul acesta va fi cea mai mare din ultimii 20 de ani, reiese din datele prelucrate de termene.ro. După 1 iulie, dacă măsura anunțată de guvern va fi pusă în aplicare, salariul minim brut pe economie va fi crescut cu 23% față de anul precedent. A doua cea mai importantă creștere procentuală a fost în 2022, când a crescut cu 13,8% față de anul precedent, și în 2004, cu 11,9%. Guvernul a justificat majorările din ultimii ani pe seama ratei anuale inflației, care a atins un vârf de 13,8% în 2022. Dacă vorbim despre inflația lunară, decembrie 2023 s-a încheiat cu 10,2%, iar în aprilie 2024 era 5,9%.

Sursa: TomisNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories