Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață nu a primit aviz de funcționare de la Ministerul Sănătății

Spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață din donații private de la 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii este gata de la finalul anul trecut și se află în posesia statului român, dar așteaptă autorizația de la Ministerului Sănătății pentru a trata pacienți. Numai că această autorizație nu mai vine, iar ministrul Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, spune că spitalul donat Spitalului Marie Curie nu a primit aviz pentru funcționare pentru că nu are toată documentația pusă la punct, făcând referire la faptul că noua clădire nu este intabulată.
Oana Gheorghiu, una din membrele fondatoare ale Asociației Dăruiește Viață, spune, într-o intervenție pentru Republica, că nu există nicio prevedere expresă în legislație care să limiteze funcționarea unei clădiri din cauza intabulării sau nu a clădirii. Mai mult, Oana Gheorghiu se întreabă dacă nu cumva pentru ministerul Sănătății și pentru ministrul Rafila contează acum mai mult hârtiile decât viața unor copii?!
La rândul său, ministrul Rafila a declarat că Ministerul Sănătății va oferi avizul necesar imediat ce Asociația pune la dispoziție spitalului documentele contabile și Marie Curie intabulează clădirea la valoarea rezultată.
Primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România încă așteaptă să-și deschidă porțile pentru pacienți
Asociația Dăruiește Viață spune că „trăim cu toții un teatru al absurdului”. De ce? Pentru că pe secția de oncologie din Spitalul Marie Curie, 31 de copii și mamele lor așteaptă dimineața și seara la coadă, la un grup sanitar, pentru că acestea sunt condițiile existente în spital. Ar avea posibilitatea să fie tratați la standarde occidentale în noul spital construit de Asociație din donații private și predat Spitalului Marie Curie, însă clădirea nu a primit aviz, iar acest lucru îi face pe copiii bolnavi de cancer să aștepte.
La fel așteaptă și personalul medical, mai declarată Asociația Dăruiește Viață, care a muncit enorm pentru acest proiect. Aceștia așteaptă să se mute într-un nou spațiu și să aibă acces la condiții de tratament din secolul acesta. Cauza acestei așteptări este verificarea unor hârtii. A mii și mii de hârtii care nu au nicio legătură cu mutarea și cu funcționarea Spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață.
Documentația pe care o cere Ministrul Sănătății poate fi verificată și după ce pacienții se mută în noua clădire, dar se pare că Ministerul Sănătății nu vrea să înțeleagă acest lucru.
Ministrul Rafila: “Ministerul Sănătății va oferi avizul necesar imediat ce Asociația pune la dispoziție spitalului documentele contabile.”
Într-un comentariu pentru Republica, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Ministerul Sănătății va oferi avizul necesar imediat ce Asociația pune la dispoziție spitalului documentele contabile și Marie Curie intabulează clădirea la valoarea rezultată.
„Nu știu de ce e nevoie de polemici. Eu i-am întâlnit în mod repetat pe cei de la Dăruiește Viață și le-am arătat deschidere și bună credință”, spune Alexandru Rafila, care precizează și că a trimis o echipă la solicitarea Spitalului Marie Curie ca să ajute cu documentele.
Întrebat despre cât timp va mai dura până când va da avizul necesar, ministrul Sănătății a transmis: „Atunci când Asociația Dăruiește Viață predă documentele. Se pregătesc de mai multe săptămâni să o facă”.
Luni seară, ministrul Rafila a declarat la Euronews că Asociația Dăruiește Viață trebuie totuși să respecte cadrul legal din România. 
„Dânsele au făcut fundrasing, au obținut diverse sponsorizări, au cumpărat echipamente, au dotat spitalul, iar la clădire, conform prevederilor legale, trebuia întâi intabulat și lucrul ăsta este o procedură administrativă, nu facem noi, o face spitalul, însă trebuie să existe și există o solicitare către această asociație care a făcut un lucru admirabil din punctul meu de vedere și le-am spus și public lucrul ăsta, le-am spus și personal, dar trebuie totuși să respecte cadrul legal din România. Trebuie să existe toată documentația în spate, inclusiv documentele contabile care au justificat cheltuielile, pentru că e normal să fie așa, să știm cât a costat această clădire, să putem să o intabulăm cu o anumită valoare, nu noi, ci managementul spitalului Marie Curie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
9:50 pm, aprilie 24, 2024
temperature icon 13°C
cer acoperit de nori
Humidity 74 %
Pressure 1006 mb
Wind 9 Km/h
Wind Gust: 9 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:06 am
Sunset: 8:00 pm
Close

Close
Navigation
Categories