Situație disperată în rândul persoanelor cu diabet. “Ce faci dacă nu dispui de bani suficienți?”

Disperare mare în rândul bolnavilor cu diabet. Președintele Asociației copiilor și tinerilor cu diabet „Sweet Land”, Liliana Moldoveanu, a trimis, deja, o solicitare conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgenţă (SCJU) Constanța, în care cere identificarea rapidă de soluții pentru pacienții cu diabet care nu au primit, de câteva luni, senzorii de monitorizare continuă a glicemiei. Din păcate, nu oricine îşi permite să-i achiziţioneze contra cost.

Liliana Moldoveanu susţine că, din aprilie 2024, majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat, copii și tineri din județul Constanța, nu au primit senzorii de monitorizare continuă a glicemiei. „Unii părinți au spus că, în această perioadă, au fost chemați la spital și din cele trei cutii de senzori au primit câte una, stocul unităţii sanitare împărțindu-se între adulți și copii”, a afirmat Liliana Moldoveanu. Preşedintele „Sweet Land“ precizează că ne aflăm în faţa unei situații fără precedent, ca durată, de nerespectare a normelor prevăzute de Programul Național de Diabet privind sistemele de monitorizare și pompele de insulină, cu completările din ultimii ani. „Vă rugăm frumos să ne comunicați: ce soluție există pentru deblocarea situației? Se vor da din urmă senzorii care au lipsit în aceste luni din rețete? Cum să reușim la Constanța să fie cât mai mulți pacienți monitorizați prin senzori și pompe și să nu mai ia «trenul de București», în condițiile în care suntem Centru Regional de montat aceste dispozitive moderne? Solicităm regăsirea tuturor dispozitivelor, a consumabilelor în circuit deschis în farmacii, eliberate după rețeta medicului diabetolog. Până atunci, vă reamintesc faptul că printr-un diabet bine controlat evităm complicațiile mult mai costisitoare pentru sistemul medical”, a adăugat președintele Asociației „Sweet Land”. Toate acestea în condiţiile în care ultimele statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa arată că în judeţul nostru există peste 47.000 de bolnavi de diabet.

Situație disperată în rândul persoanelor cu diabet.

Costuri pe care unii părinții pur şi simplu nu și le permit

Din păcate, toată această situaţie i-a adus în pragul disperării pe unii părinți care nu au posibilitatea să-și procure pe cont propriu aceste consumabile şi își înțeapă copiii și de zece ori pe zi pentru a fi siguri că se simt bine. Menţionăm că aceşti senzori de monitorizare continuă a glicemiei reprezintă o inovație semnificativă în gestionarea diabetului zaharat. Practic, aceste dispozitive oferă pacienților acces la informații detaliate, în timp real despre nivelurile de zahăr din sânge, facilitând o gestionare mai precisă a bolii. Din păcate, o cutie cu cinci bucăţi costă 1.162 lei. Totuşi, există şi persoane un pic mai norocoase, care au primit senzorii, chiar dacă numai pentru trei luni, din primele șase luni ale acestui an. Mai mult decât atât, nici bandeletele pentru testarea clasică, cu înțepătura în deget, nu sunt, nici ele, în număr suficient, atunci când nu le pot fi distribuiți senzorii, iar părinții sunt pur și simplu disperați de situație.

Situație disperată în rândul persoanelor cu diabet.
De curând, am avut ocazia de a discuta cu mama unui copil, din județul Constanța, diagnosticat cu diabet insulino-dependent. Din cauza faptului că celui mic îi fluctuează glicemia pe tot parcursul zilei, monitorizarea permanentă a stării lui de sănătate este mai mult decât necesară. Vestea montării unui sistem cu senzori, în urmă cu un an, a fost de bun augur, pentru întreaga familie, lucrurile simplificându-se considerabil din acel moment. „La fiecare trei luni de zile trebuie să ridicăm senzorii. În luna aprilie, am fost informaţi că nu mai sunt senzori. Am sperat să primesc măcar bandelete pentru testarea clasică, cu sânge din deget. Lucrurile nu sunt chiar aşa simple pe cât cred unii. De ce? Pentru că este nevoie de folosirea a opt, nouă sau zece astfel de bandelete. În aceste condiții, copilului i se ia glicemia înainte de masă, la două ore după masă, pe timpul nopții, la fel, pentru a evita apariția oricărui timp de complicații. Noi ducem o luptă continuă cu boala. Ce faci, însă, dacă nu dispui de bani suficienți? Sunt oameni care nu-și permit să cumpere senzorii, nu mai spun că nici măcar bandeletele. De exemplu, o cutie cu 50 de bandelete este în jur de 53 de lei”, ne-a declarat mămica.

Din nefericire, în această situaţie se află multe alte persoane, care aşteaptă cu sufletul la gură să le fie distribuiţi senzorii. Referitor la criza senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei, şeful secţiei Medicală 1 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ne-a declarat următoarele: „Sperăm că situaţia va fi rezolvată cât de curând. Am primit asigurări că vom primi o finanţare corespunzătoare şi se fac toate demersurile în acest sens. Deja, luna aceasta avem mai multe dispozitive pe care le vom distribui pacienţilor. Tot ce ne dorim este să îi ajutăm”. 

https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-1722782805-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-diabet-1722782786.jpg

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories