Liliana Moldoveanu susţine că, din aprilie 2024, majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat, copii și tineri din județul Constanța, nu au primit senzorii de monitorizare continuă a glicemiei. „Unii părinți au spus că, în această perioadă, au fost chemați la spital și din cele trei cutii de senzori au primit câte una, stocul unităţii sanitare împărțindu-se între adulți și copii”, a afirmat Liliana Moldoveanu. Preşedintele „Sweet Land“ precizează că ne aflăm în faţa unei situații fără precedent, ca durată, de nerespectare a normelor prevăzute de Programul Național de Diabet privind sistemele de monitorizare și pompele de insulină, cu completările din ultimii ani. „Vă rugăm frumos să ne comunicați: ce soluție există pentru deblocarea situației? Se vor da din urmă senzorii care au lipsit în aceste luni din rețete? Cum să reușim la Constanța să fie cât mai mulți pacienți monitorizați prin senzori și pompe și să nu mai ia «trenul de București», în condițiile în care suntem Centru Regional de montat aceste dispozitive moderne? Solicităm regăsirea tuturor dispozitivelor, a consumabilelor în circuit deschis în farmacii, eliberate după rețeta medicului diabetolog. Până atunci, vă reamintesc faptul că printr-un diabet bine controlat evităm complicațiile mult mai costisitoare pentru sistemul medical”, a adăugat președintele Asociației „Sweet Land”. Toate acestea în condiţiile în care ultimele statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa arată că în judeţul nostru există peste 47.000 de bolnavi de diabet.
Din păcate, toată această situaţie i-a adus în pragul disperării pe unii părinți care nu au posibilitatea să-și procure pe cont propriu aceste consumabile şi își înțeapă copiii și de zece ori pe zi pentru a fi siguri că se simt bine. Menţionăm că aceşti senzori de monitorizare continuă a glicemiei reprezintă o inovație semnificativă în gestionarea diabetului zaharat. Practic, aceste dispozitive oferă pacienților acces la informații detaliate, în timp real despre nivelurile de zahăr din sânge, facilitând o gestionare mai precisă a bolii. Din păcate, o cutie cu cinci bucăţi costă 1.162 lei. Totuşi, există şi persoane un pic mai norocoase, care au primit senzorii, chiar dacă numai pentru trei luni, din primele șase luni ale acestui an. Mai mult decât atât, nici bandeletele pentru testarea clasică, cu înțepătura în deget, nu sunt, nici ele, în număr suficient, atunci când nu le pot fi distribuiți senzorii, iar părinții sunt pur și simplu disperați de situație.
https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-1722782805-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-diabet-1722782786.jpg