Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a semnat vineri, alături de preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu şi procurorul general, Alex Florenţa, actul adiţional privind indexarea cu rata inflaţiei a onorariilor pentru asistenţa judiciară. Potrivit Ministerului Justiţiei, de la 1 iunie 2024, onorariile prevăzute în Protocol se actualizează ca urmare a indexării cu indicele preţurilor de consum total (IPC) comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada aprilie 2023 – aprilie 2024: 105,90%. Alina Gorghiu, alături de președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Traian Briciu și procurorul general, Alex Florența, au semnat actul adițional privind indexarea cu rata inflației a onorariilor pentru asistența judiciară.
„Semnarea actului adiţional are la bază prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, conform cărora: anual, onorariile pentru asistenţa judiciară stabilite prin protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public se indexează cu rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică”, arată ministerul într-un comunicat.
Prin actul adiţional a fost realizată indexarea cu rata inflaţiei a tuturor onorariilor din Protocol precum cele pentru procese şi cereri al căror obiect este neevaluabil în bani, cele ale căror obiect este evaluabil, procesele şi cererile în materia raporturilor de familie, pentru ocrotirea persoanei şi a minorilor, onorariile care se cuvin avocaţilor pentru asistenţa extrajudiciară acordată în cadrul sistemului de ajutor public judiciar. Ministerul arată că noul Protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală a fost semnat în data de 8 februarie 2024.
După anunțul lui Gorghiu, deputatul constănțean al Forței Drepte, la rândul său avocat, Bogdan Bola, susține faptul că ceea ce ministrul a semnat este o farsă pentru avocați, aceștia fiind duși de nas de stabilirea greșită a inflației:
„Majorarea onorariilor pentru oficii, o farsă pentru avocați! Zilele trecute, ministra Justiției, așa cum îi place să se prezinte, Alina Gorghiu, a prezentat o mare realizare: indexarea onorariilor avocaților din oficiu cu 5%, cât inflația pe ultimul an. Ce se ascunde, în realitate, în spatele acestei mari realizări?
– majorarea onorariilor din oficiu este o obligație legală, prevăzută de Legea nr. 89/2023. Legea a intrat în vigoare în aprilie 2023 și a fost ignorată peste un an de zile de Ministerul Justiției;
– inflația calculată este greșită, deoarece onorariile avute în vedere au fost cele din 2022. Deci, trebuia calculată inflația pe ultimii 2 ani, adică în jur de 15%.
Practic, onorariile reale ale avocațiilor din oficiu au scăzut, fiind erodate de inflație, Ministerul Justiției a refuzat în ultimul an să indexeze onorariile cu inflația, iar anunțul de acum cu majorarea este doar punerea în aplicare, cu întârziere, a unor dispoziții legale. Mai mult, în 2024, Guvernul a mărit fiscalitatea pentru avocați. Această majorare a fiscalității nu se regăsește în ajustarea onorariilor avocaților din oficiu, ceea ce înseamnă, din nou, că avocații vor rămâne cu mai puțini bani, iar asta va afecta calitatea actului de justiție și drepturile și libertățile cetățenilor. Împreuna cu colegul meu, Alexandru Kocsis, am propus reducerea sarcinii fiscale pentru avocați și nu numai, însă Guvernul din care face parte doamna Gorghiu s-a opus. Consider că avocații ar trebui să iasă public și să denunțe această farsă, lansată doar în contextul alegerilor ce au loc în luna iunie”, a spus Bola, pentru TOMIS NEWS.
De altfel, deputatul constănțean a depus un proiect în Parlament, pentru „modificarea art.22 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat”, care a fost însă respins de Senat pe 13 mai. Prevederile din inițiativa parlamentarului constănțean, mai jos:
Noul Protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală a fost semnat în data de 8 februarie 2024.