Se vor dezvolta la Constanța: Proiectele mixed-use sau un mod rezilient de a dezvolta orașele de mâine, cu focus pe oameni

Activitate continuă, flexibilitate, durabilitate, experiențe constante și organizate, spații pentru comunitate. Asta oferă proiectele mixed-use, printre altele, ceea ce îl fac un concept de implementat pentru regenerarea orașelor. Astfel, mediul urban ar deveni mai prietenos cu locuitorii, mai atractiv de exploatat și cu o mai bună calitate a vieții. Prin integrarea diverselor funcțiuni într-un singur spațiu urban, acest concept nu doar optimizează utilizarea terenului, care de cele mai multe este de tip brownfield, ci și promovează integrarea socială, sporește vitalitatea și sprijină dezvoltarea economică și socială a comunităților.

Experiențe organizate

Un aspect cheie al proiectelor mixed-use este că acestea devin locul de întâlnire al oamenilor, prin urmare găzduiesc mai multe evenimente culturale și sociale, oferind experiențe pentru locuitorii și vizitatorii acestor comunități. În acest sens, spațiile sunt concepute astfel încât să faciliteze interacțiunea și să le ofere oamenilor posibilitatea de a rămâne conectați. Prin integrarea unui parc cu zone de retail și clădiri office, proiectele mixed-use devin locuri vibrante unde oamenii au tot ce le trebuie pentru a se relaxa în natură sau la cumpărături după o zi de muncă într-un spațiu office modern. Proiectarea cu atenție a acestor funcțiuni le oferă comunităților spații urbane bine organizate, cu infrastructură modernă și cu un design inovator, care creează contextul potrivit pentru a pune în valoare potențialul local, de la resursa umană, moștenirea culturală, până la manifestările creative, inițiativele antreprenoriale. Mai mult, un astfel de proiect antrenează beneficii pentru întreaga comunitate din punct de vedere economic și social.

Activitate continuă

O comunitate vibrantă este una activă, mereu implicată în activități care se pliază pe un spectru mai larg de interese. Design-ul mixed-use are funcțiuni propice pentru a găzdui evenimente pe tot parcursul zilei, atât de business, cât și pentru timpul liber și relaxare cu prietenii și familia. Integrarea tuturor funcțiunilor, cum ar fi birouri, spații comerciale, spații verzi, creează un mediu prielnic pentru o varietate de activități. De la cafenelele deschise până târziu și locuințe în care viața se desfășoară în ritm normal la birouri care funcționează în schimburi și la evenimente culturale care se întind în serile târzii, întotdeauna există ceva care să ofere vitalitate comunității. Astfel, se creează un spațiu deschis și accesibil pentru întreaga comunitate, care are mereu ceva de oferit.

Flexibilitate și durabilitate

Într-o lume a schimbărilor rapide, construirea unor proiecte care să fie atât durabile, cât și flexibile este esențială pentru a răspunde evoluțiilor sociale, economice, tehnologice și de mediu. Această abordare implică dezvoltarea de spații care nu doar că răspund unor nevoi, comportamente și preferințe ale prezentului, ci sunt capabile să se adapteze în timp și chiar să anticipeze cerințele viitoare. În acest sens, comunitățile mixed-use se remarcă ca exemplu elocvent al unei proiectări durabile și flexibile. Construite după principii urbanistice moderne, aceste zone integrează eficient resurse naturale esențiale – de la apă, la electricitate sau puterea soarelui, devenind astfel zone orientate spre viitor, potrivite pentru un stil de viață trăit în echilibru cu natura.

Spații pentru comunitate

Prin integrarea unor spații de relaxare, precum a unor spații verzi sau zone de divertisment, proiectele mixed-use promovează coeziunea socială și creează un sentiment de apartenență. Prin felul în care sunt gândite, acestea invită la relaxare și recreere și încurajează activitățile de grup. Astfel, proiectele mixed-use merg mai departe de organizarea unor spații fizice, creând contextul care încurajează interacțiunea dintre locuitori, promovând astfel un sentiment de coeziune și apartenență în comunitate. Mai mult, pentru a asigura succesul acestor proiecte este necesară conectarea lor la mediul urban existent. Aceasta implică integrarea proiectelor în infrastructura și rețeaua de transport existentă, precum și colaborarea strânsă cu locuitorii pentru a înțelege nevoile și dorințele acestora, astfel încât soluțiile implementate să fie adaptate corespunzător.

În România avem deja astfel de exemple de succes: proiectele construite de IULIUS la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara le oferă comunităților în care se află toate aceste beneficii, contribuind activ la dezvoltarea orașelor. Cu o viziune pe termen lung, acestea au fost integrate armonios în comunitate, revitalizând zone care nu își atinseseră potențialul de dezvoltare și aducându-și aportul inclusiv în creșterea calității vieții. Cu o experiență de 25 de ani, dezvoltatorul reușește să ofere proiecte care să răspundă nevoilor comunităților prin crearea unor spații cu diverse funcțiuni, adaptate profilului orașelor și strategiilor pe care acestea le adoptă pentru dezvoltarea urbană.

Alături de redesenarea unor zone și de deschiderea lor către comunitate, proiecte IULIUS reușesc să ofere un suflu nou antreprenorial și economic prin atragerea companiilor mari care își stabilesc sediul în clădirile de birouri și oferă oportunități pentru dezvoltarea carierelor, contribuind la retenția tinerilor în orașele de provincie, unde pot accesa oportunități profesionale la fel de interesante ca și în Capitală. Mai mult, pentru proiectele sale mixed-use, care au revitalizat zone nevalorificate cu spații de retail, de birouri, de evenimente și de relaxare, IULIUS a investit și în infrastructura din jur pentru a asigura o conectivitate optimă și o încadrare fluidă a proiectelor ca parte din oraș.

Următoarea destinație de pe lista de dezvoltări a grupului IULIUS va fi în Constanța, acolo unde IULIUS va construi un proiect mixed-use pe principiile pe care le putem vedea implementate în toate celelalte proiecte. Investiția, estimată la 800 de milioane de euro, va oferi comunității de la malul mării un proiect integrat, actual, dar și orientat spre viitor, care să ofere vitalitate unei zone inactive, prin aducerea în același proiect a multiple funcțiuni de business, culturale, shopping, entertainment și leisure, astfel încât întreaga comunitate să se regăsească în acest loc și să beneficieze de experiențe care aduc plusvaloare vieții urbane.

Sursa: TomisNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories