Salariul minim european trebuie instituit obligatoriu până în noiembrie. În România, al doilea cel mai mic salariu din UE – EUROSTAT

Directiva europeană privind salariul minim pe economie trebuie implementată în toate statele UE, deci și în România, până pe 15 noiembrie. Uniunea vrea astfel să stabilească un nivel unitar al salariului minim, de până la 60% din salariul mediu brut. În acest moment, diferențele între statele membre în ce privește salariul minim sunt considerabile.

În UE, cel mai mare salariu minim pe economie e în Luxemburg (2.571 de euro), iar cel mai mic – în Bulgaria (477 euro), conform datelor Eurostat din ianuarie, citate de euronews.com. România (663 de euro) e pe penultimul loc în UE, imediat deasupra țării noastre fiind Ungaria (967 de euro). Salariul minim depășește 2.000 de euro în Luxemburg, Irlanda, Olanda și Germania. Datele Eurostat mai arată că în Franța salariul minim e de 1.767 euro, iar în Spania de 1.323 euro.

De precizat că Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim.

În clasamentul privind întregul continent, România depășește doar Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Albania și Macedonia. Iar Bulgaria, membră UE, are un salariu minim mai mic decât Turcia, Serbia și Muntenegru, țări care sunt doar candidate la aderare.

Eurostat a prezentat și o statistică privind standardul puterii de cumpărare (purchasing power standard – PPS – valoarea care ține cont și de diferențele de prețuri dintre țări). Salariul minim echivalat la standardul puterii de cumpărare PPS variază de la 542 de unități PPS în Albania la 1.883 în Germania. Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Bulgaria au cel mai mic salariu minim exprimat în PPS la nivelul UE. În schimb, stau bine Luxemburg, Olanda, Belgia, Franța, Irlanda. Cu un indice PPS 1.129, România e la jumătatea clasamentului care include și țările din afara UE.

Sursa: TomisNews.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
8:49 am, martie 2, 2024
temperature icon 7°C
cer acoperit de nori
Humidity 84 %
Pressure 1015 mb
Wind 21 Km/h
Wind Gust: 33 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:40 am
Sunset: 5:54 pm
Close

Close
Navigation
Categories