Românii care cumpără sau vând case vor avea nevoie de un act de la ANAF

Fiscul pregăteşte o nouă lovitură: cei care au datorii la stat nu vor mai putea să-şi vândă proprietăţile sau să cumpere terenuri şi case, până nu-şi achită datoriile şi, în plus, au nevoie de un certificat fiscal.
În plus, românii care au datorii la stat şi ajung să fie executaţi silit de ANAF scapă de popririle pe conturi.
Ministerul Finanțelor cere modificarea Codului de procedură fiscală, iar cele mai multe dintre schimbări vizează ANAF și contribuabilii români, în special pe cei cu datorii la stat.
Pe de altă parte, cei care vor dori să vândă sau să cumpere un imobil sau un teren vor fi nevoiți să prezinte la notar un certificat de atestare fiscală prin care să asigure statul că nu există datorii sau să le plătească pentru a cumpăra sau a vinde un imobil.
De asemenea, cei care vor dori să plătească eșalonat datoriile la stat vor avea un plafon mai ridicat. De exemplu, pentru persoanele fizice, acest prag ar putea să crească de la 500 de lei la 2.500 lei.
Notarul verifică, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, existența dovezii plății datoriilor în contul indicat de ANAF, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz.
În situația în care se încheie contract de donație, transferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante conform certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal central.
În cazul în care persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate înregistrează datorii restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public transmite organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a titlului de proprietate încheiat ca urmare a transferului dreptului de proprietate.
În funcție de comportamentul fiscal al persoanei căreia i s-a transferat dreptul de proprietate, organul fiscal poate dispune măsuri asigurătorii sau instituie sechestru executoriu, în cazul în care aceasta nu achită obligațiile fiscale/bugetare restante în termen de 15 zile de la comunicarea somației, mai scrie în proiect.
În caz contrar, există riscul ca proprietarul să intre în starea de insolvabilitate sau de insolvență, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat.
Ministerul Finanţelor mai spune că și în cazul obligațiilor fiscale datorate bugetelor locale, transferul dreptului de proprietate este condiționat de achitarea acestor obligații.
Românii cu datorii la stat nu vor mai avea poprire pe salariu şi la bancă, și la angajator
Dacă proiectul va fi aprobat, cei care au datorii la stat nu vor mai avea poprire pe salariu atât la bancă, cât și la angajator.
Poprirea se va face doar la angajator, la maximum o treime din venituri, pentru că până acum se ajungea în situația în care contribuabilii plăteau mai mult decât această limită impusă de stat și erau nevoiți să facă cereri pentru a-și recupera banii.
În plus, când se pune executarea silită, vor fi executate și conturile bancare. Așadar, cei care nu își acoperă datoriile riscă să rămână fără acei bani în cont, chiar dacă ei sunt proveniți din pensii și salarii.
Aceste măsuri vin în contextul în care deficitul bugetar este în creștere și este tot mai mare nevoie de bani la bugetul de stat.
Plățile cash, restricționate pentru cei cu propriri. Boloș: „Dacă ţi-ai plătit taxele, se ridică limita”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi seara la Antena 3 CNN că „este un lucru de normalitate ca impozitele şi taxele datorate bugetului să fie achitate”, explicând că cei cu datorii la buget și conturi poprite ar putea avea restricții în tranzacțiile cu numerar până la achitarea debitelor.
Ministrul a explicat că datornicii la bugetul de stat ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac.
„Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioada în care au poprirea.
Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, se ridică această limită şi poţi să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Marcel Boloş.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories