România pregătește prelungirea temporară a embargoului pentru cerealele ucrainene. Ciolacu: „Garantez că nici un gram nu importăm până la licențiere!” – VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a informat luni conducerea PSD, reunită într-o ședință BPN la sediul central, că la Guvern se pregătește un ordin comun al ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor privind interzicerea temporară pentru o perioadă de 30 de zile a importulului cerealelor ucrainene, până când va fi gata sistemul de licențiere.

„Spre deosebire de Polonia și Ungaria, România a avut un dialog permanant atât cu Ucraina, cât și cu Comisia Europeană. Din acest motiv, nu a intrat în țară niciun camion cu cereale ucrainene de vineri până azi și nici nu va intra”, susțin surse din PSD.

Astfel, se va veni cu o amânare de 30 de zile a deciziei Comisiei Europene de a pune capăt restricțiilor, până când Ucraina va implementa un mecanism prin care să nu afecteze piața din România. Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că, în mod unilateral, că vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisie de a pune capăt restricţiilor.

Ucraina era unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine au afectat veniturile fermierilor est europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

În luna mai a acestui an Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica acţiunile unilaterale ale ţărilor membre şi a impus propriul său embargou cu privire la importurile din Ucraina în ţările vecine. Conform restricţiilor introduse de Bruxelles, Ucrainei i s-a permis să exporte produse agricole prin cele cinci ţări membre UE din Europa de Est, cu condiţia ca aceste produse să fie vândute în altă parte. Vineri, executivul comunitar a decis să nu prelungească aceste restricţii, după ce Ucraina a promis că va lua măsuri pentru a controla exporturile de produse agricole spre ţările vecine.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la finalul ședinței BPN al PSD, că a ajuns la o înțelegere cu premierul ucrainean astfel încât România să nu mai importe cereale ucrainene până când nu se ajunge la licențiere.

„A fost un gentleman’s agreement între mie si premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a mai fost în nicio vamă o solicitare să fie export de cereale din Ucraina în România și am stabilit că azi îmi va trimite propunerea de licențiere să o discutăm. Dacă vor apărea solicitări de export către România voi cere ministerelor Agriculturii și Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 3o de zile să fie prelungită restricția de import a cerealelor. Repet, nu există nicio solicitare acum și vreau să îi asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an și ceva. Ce rugăminte am avut eu la premierul Ucrainei? Am ajuns la un 2,5 milioane de tone de cereale să tranziteze pe lună România, nu putem ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier, aici România a făcut niște investiții rapide pe căi ferate și pe Dunăre care nu sunt folosite la potențialul real, chiar aproape deloc la unele puncte de frontieră”, a mai spus Ciolacu.

Sursa: TomisNews.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Constanța, RO
1:36 pm, septembrie 28, 2023
26°C
cer acoperit de nori
Wind: 30 Km/h
Pressure: 1019 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 6:58 am
Sunset: 6:53 pm
Close

Close
Navigation
Categories