Recep Erdogan vorbeşte despre „boala aroganţei” după eşecul din alegerile municipale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a avertizat propria formaţiune politică islamist-conservatoare, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), asupra riscului să piardă şi mai mult din sprijinul popular după alegerile municipale încheiate duminică cu un eşec, reproşându-le politicienilor din acest partid că s-au îndepărtat de oamenii de rând, consemnează agenţia EFE.

Fondator şi lider al AKP, Recep Erdogan a atribuit neaşteptata scădere de 11 procente a acestui partid la alegerile municipale faţă de scrutinul prezidenţial desfăşurat în urmă cu 10 luni creşterii preţurilor, cu o inflaţie a cărei rata anuală s-a apropiat în martie de 70%, precum şi creşterii distanţei dintre putere şi populaţie.

„Dacă nu vor fi corectate erorile comise, partidul va continua să se topească precum gheaţa la soare”, a avertizat liderul turc la o reuniune a comitetului central executiv al AKP.

Erdogan a cunoscut o ascensiune continuă în cariera sa politică după ce a câştigat în 1994 primăria Istanbulului, dar înfrângerea de duminică este cea mai severă suferită de AKP de când a venit la putere în urmă cu 22 de ani.

La această reuniune dedicată analizării succesului formaţiunii social-democrate Partidul Republican al Poporului (CHP), cel mai mare partid de opoziţie la nivel naţional şi care câştigat duminică primăriile a 35 din cele 81 de provincii ale ţării, Erdogan a atras de asemenea atenţia asupra prezenţei reduse la urne, mulţi dintre alegătorii care anul trecut au votat AKP la alegerile prezidenţiale optând acum la cele municipale să rămână acasă.

El a admis că guvernul său nu a reuşit să ajute populaţia afectată tot mai mult de creşterea puternică a preţurilor, în special pensionarii ale căror pensii sunt mult sub salariile celor săraci. Erdogan a vorbit şi despre nemulţumirea multor alegători care ar dori ca Turcia să sisteze relaţiile comerciale cu Israelul din cauza războiului din Fâşia Gaza, fără însă ca aceasta să fie cauza principală a pierderii scrutinului.

Preşedintele turc a menţionat printre aceste cauze şi „boala aroganţei” căpătată de politicienii din propriul său partid. „Cel mai mare duşman al unui partid născut din sânul poporului este să construiască ziduri între el şi cetăţeni”, a remarcat Erdogan. 

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
9:16 pm, aprilie 24, 2024
temperature icon 14°C
cer acoperit de nori
Humidity 72 %
Pressure 1005 mb
Wind 12 Km/h
Wind Gust: 12 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:06 am
Sunset: 8:00 pm
Close

Close
Navigation
Categories