Radu Cristian vinde la bucata Portul Turistic Mangalia

Radu Cristian încearcă din nou, astazi 21.03.2024, să îi vândă pentru a patra oara, consilierului local Pro Romania, Dan Moldovan, terenul pe care se află restaurantul Maritimo Lounge, din  Portul Turistic.

Cum am mentionat, in trecut  au mai existat trei tentative de tranzacție, care a eșuat după ce proiectul de Hotărâre nu a obținut un numărul de voturi favorabile necesar. Edilul nu se lasă însă și l-a reintrodus pe ordinea de zi a ședinței ordinare, care va avea loc astazi, 21 martie 2024.

Contractul consilierului local Dan Moldovan s-a semnat initial pe 23.06.2009, valabil  pe 10 ani, cu termen de prelungire pe încă 5 ani, la cererea beneficiarului . Așadar, pe 22.06.2019 a expirat contractul de închiriere, actul adițional de prelungire a fost încheiat pe 18.12.2019, adică după 6 luni de când expirase. Tot în decembrie 2019 a fost cumpărată construcția provizorie (practic un cort), de o altă firmă și s-a făcut actul adițional de prelungire direct pe noua firma.

Recent am aflat ca, fost facuta o plangere la DNA, tocmai pe acest subiect, avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu si trafic de influenta, prejudiciat fiind Consiliul Local Mangalia.

Istoria acestei golanii cu terenul din Portul Turistic

In fapt, terenul care a dat naștere de-a lungul timpului la mai multe scandaluri, a fost concesionat, încă din anul 2009, de pe vremea administrației Tusac, de către societatea LGV Invest Quality, pe o perioadă de 10 ani. Aceeași firmă a construit și binecunoscutul restaurant Maritimo Lounge. Interesant este faptul că, în 2019, anul în care contractul de concesiune a expirat, LGV Invest Quality a vândut, restaurantul unei alte societăți, Naby Estival Maritimo SRL, administrată de doi foşti consilieri locali în mandatul aceluiaşi Tusac. La doar câteva zile după finalizarea acestei tranzacții, în ciuda faptului că situația terenului era încă nereglementată, contractul de închiriere a fost „transferat“ către cealaltă firmă, luându-se, totodată, act de intervenirea contractului de vânzare cumpărare din 16.12.2019 încheiat între LGV Invest Quality SRL şi Naby Estival Maritimo SRL.

Legalitatea acestei proceduri a fost pusă la îndoială de un consilier local PSD, care considera că, înainte de votarea proiectului prin care aceasta a fost aprobată, era necesar să fie reglementată situația terenului, care aparține patrimoniului municipiului.

Marius Ciobănel a contestat Hotărârea de consiliu în instanță și a câștigat, judecătorii din Constanța dispunând anularea acesteia, catalogând-o drept nelegală: „Admite cererea formulată doar de reclamantul Ciobănel Marius în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Mangalia. Anulează HCL 327/18.12.2019 privind reglementarea situației juridice a imobilului – teren în suprafață de 800 mp situat în Mangalia, str. Portului, nr 84, incinta port “, se arăta în Decizia Tribunalului Constanta nr.  1236/05.10.2020, pronuntata in dosarul nr. 2089/118/2020.

Fapte penale în serie

În Hotărârea adoptată de consilierii locali în data de 18 decembrie 2019, s-a constatat tacita relocaţiune privind contractul de închiriere nr. 3835 din 23.07.2009 încheiat cu LGV Invest Quality SRL, considerându-se încheiată o nouă locaţiune în condiţiile celei vechi, inclusiv în privinţa garanţiilor, până la încheierea unui act adițional cu noua parte contractantă.
S-a luat act de intervenirea contractului de vânzare cumpărare din 16.12.2019 încheiat între  LGV Invest Quality SRL şi Naby Estival Maritimo SRL, ce are ca obiect vânzarea întregului drept de proprietate asupra construcţiei fără fundaţie, constând într-un cort pe structură metalică cu prelate, ignifugă, din PVC.

Aprobarea unui act adițional privind modificarea părţilor contractante, respectiv Municipiul Mangalia în calitate de locator şi Naby Estival Maritimo SRL în calitate de locatar, a cuantumul de 7,893 euro/an, precum şi prelungirea pentru o perioadă de 5 ani. Pe lângă nelegalitatea întregii proceduri, dovedită în instanță, problemele au continuat să apară chiar și după expirarea contractului de închiriere, pe data de 23 iunie 2019. Actul adițional de prelungire a închirierii a fost semnat abia pe 18 decembrie 2019, adică la aproximativ 6 luni de la expirarea lui, perioadă în care Naby Estival Maritimo SRL a continuat să folosească terenul în mod nelegal (prejudiciat fiind, evident, mun. Mangalia).

Conform legislatiei in vigoare, Primăria Mangalia trebuia să emita la momentul respectiv prin o Decizie de Impunere pentru Ocuparea Domeniului Privat, obligând societatea controlată de consilierul Pro Romania,  Dan Moldovan să plătească circa 427.200 lei, luând în considerare tarifele din 2019.

Cum nu a existat însă o inițiativă a administrației locale de recuperarea a banilor datorați, societatea și-a continuat activitatea nestingherită, bucurându-se de cele 6 luni de folosință gratuită! Dincolo de asta, Dan Moldovan nu s-a mulțumit însă cu simpla concesionare a terenului și e hotărât să îl cumpere, contra unei sume modice (cum se face cand vrei sa devalizezi bugetul local). Un alt aspect ignorat de Primarul radu Cristian, este faptul că, potrivit Planului Urbanistic General, modificat în anul 2019, zona unde este amplasat terenul face parte din categoria spațiilor verzi, care, potrivit legislației, nu pot fi înstrăinate.

Aspectele mai sus invocate se afla pe masa DNA Constanta.

Cum am mentionat si in articolul de ieri,  la punctul 57 al ordinii de zi al Sedintei de Consiliul Localdin 21.03.2024, observam ca este propusa o alta vanzare de teren: un teren cu dedicatie pentru unul din membrii marcanti ai PSD Mangalia, consilierul local Bogdan Maganu, directorul Balnear Mangalia. Acesta-i pretul votului.

Intre terenul pe care vrea Radu Cristian vrea sa i-l vanda prin sedinta de astazi lui Dan Moldovan si cel pe care urmeaza sa-l cumpere (ca urmare a votului pe care-l vor da consilierii PSD), Bogdan Maganu, se afla terenul detinutv de Silviu Stoica. Cum nu oricine are sansa de a pune mâna pe un teren din Portul Turistic Mangalia, printr-o concesiune modica, sigur, pentru că vorbim, teoretic, de bunuri ale statului. De ce teoretic? Pentru că la Mangalia totul e posibil, însă doar lacheii lui radu Cristian au privilegii.

Este de notoriatate faptul că, Bianca-Marga Radu, soția lui Radu Cristian, s-a asociat în New Style Architecture SRL, firmă care e unic acționar la societatea în baza căreia funcționează hotelul Topaz din Cap Aurora, unitate de cazare despre care se spune că este condusă, din umbră, chiar de edilul din Mangalia. În societate mai apare și acest Stoica Silviu, același care, practic, i-a cedat ”primei doamne” 49% din hotelul Topaz pentru suma de 150.000 de euro. Dar, ce a primit Stoica, în schimb, de la Radu? Suprafete de  teren din Portul Turistic. Despre afacerile sotiei lui radu Cristian cu acest Silviu Stoica, vom detalia in curand.

Astazi, insa, vom vedea daca consilierii locali PSD vor vota vanzarea Portului Turistic Mangalia, la bucata, pentru a indestula buzunarele lui Radu Cristian si ale acolitilor sai, la final de mandat.

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
2:51 pm, aprilie 24, 2024
temperature icon 18°C
cer senin
Humidity 58 %
Pressure 1004 mb
Wind 21 Km/h
Wind Gust: 27 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:06 am
Sunset: 8:00 pm
Close

Close
Navigation
Categories