Proiecte de cercetare-dezvoltare și reducere a riscului seismic – teme de dialog în întâlnirea româno-niponă de la Ministerul Dezvoltării

Proiecte de cercetare-dezvoltare și reducere a riscului seismic - teme de dialog în întâlnirea româno-niponă de la Ministerul Dezvoltării

 
Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a primit astăzi, 13 septembrie 2023, la sediul ministerului, vizita E. S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, transmite un comunicat din partea MDLPA.
 
Una dintre principalele teme de discuție a constituit-o construcția unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP de la Măgurele.
 

„Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, investește peste 20 de milioane de euro în construcția instalației de optică de mare putere, iar parteneriatul cu Japonia va oferi acestui centru expertiza de care are nevoie pentru a deveni un proiect benefic pentru ambele țări, care va crea noi oportunități de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiilor de ultimă oră”, a subliniat ministrul Veștea.

 
Colaborarea bilaterală în domeniul riscului seismic, în contextul în care Japonia deține o amplă experiență referitoare la eficiența abordării privind regulamentele de urbanism, codurile de proiectare a structurilor construcțiilor, managementul dezvoltării și rezilienței urbane, a constituit un alt subiect pe agenda discuțiilor celor doi oficiali.
 

„Ne dorim să preluăm din experiența specialiștilor niponi în ceea ce privește utilizarea atât a celor mai eficiente tehnologii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cât și a procedurilor tehnice care pot conduce la salvarea unui număr cât mai mare de vieți ulterior producerii dezastrelor”, a precizat ministrul dezvoltării.

 
În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra necesității organizării unei conferințe româno-nipone pe problematica reducerii riscului seismic al clădirilor, care să abordeze atât partea științifică și profesională, cât și palierul investițiilor, mai exact implicarea firmelor nipone în consolidarea încrederii societății române în programele guvernamentale de reducere a riscului seismic și în implementarea acțiunilor privind Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic.
 
În sprijinul acestui demers, întrucât experiența Japoniei în ingineria seismică și în  managementul riscului seismic constituie un model de urmat, ministrul Adrian-Ioan Veștea a adresat invitația domnilor dr. ing. Kenji Satake, director al Institutul de Cercetări Seismice Tokyo, și prof. dr. ing. Koichi Kusunoki, însoțiți de experți din cadrul ministerului omolog responsabil cu problematica urbanismului și construcțiilor, de a vizita România pentru schimb de experiență între specialiștii în inginerie seismică și seismologie din România și Japonia, a încheiat sursa citată.

Citește și:
Trei primării din județul Constanța primesc fonduri prin programul Anghel Saligny. Ce proiecte sunt finanțate (DOCUMENT)

Sursa: ZiuaConstanta.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Constanța, RO
2:42 pm, septembrie 26, 2023
27°C
cer senin
Wind: 38 Km/h
Pressure: 1021 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 6:56 am
Sunset: 6:57 pm
Close

Close
Navigation
Categories