Programele Tomata şi Usturoiul românesc, “gură de oxigen” pentru fermierii constănţeni

Veşti bune pentru agricultorii constănţeni. Programul Tomata şi Programul Usturoiul românesc continuă şi în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3.000 de euro/1.000 de mp pentru tomate, respectiv 3.000 de euro/ha pentru usturoi.

Legumicultorii vor primi un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire şi îngrijire a culturilor, în valoare de 1.500 de euro/1.000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi 1.500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, restul sprijinului urmând a fi acordat sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi.

„Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spaţii protejate. Ajutorul de stat se va acorda astfel: 1.500 euro pentru 1.000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spaţii protejate.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spaţii protejate.

Depunerea cererilor şi a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spaţii protejate”, au explicat, pentru „Cuget Liber”, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Constanţa.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren se realizează de echipe mixte ale DAJ şi APIA şi vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafeţelor înfiinţate şi menţinerea acestora.

În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporţional.

Comisia Europeană a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane euro notificată de România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

XXX

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM).

„Având în vedere că, în această perioadă, se depun cererile de acordare a ajutorului de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucraina, toate dosarele depuse şi care urmează să fie depuse până la data de 10 mai 2024 sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM)”, au precizat reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa. 

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
8:58 pm, aprilie 24, 2024
temperature icon 14°C
cer acoperit de nori
Humidity 72 %
Pressure 1005 mb
Wind 12 Km/h
Wind Gust: 12 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:06 am
Sunset: 8:00 pm
Close

Close
Navigation
Categories