Consiliul Local al municipiului Constanța se întrunește pe 14 februarie 2024, în ședință extraordinară, iar pe ordinea de zi se numără mai multe proiecte, printre care „Proiect de hotărâre nr. 56/09.02.2024 privind aprobarea documentației tehnico-economice – faza Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Desființare și construire împrejmuire Cimitir Central”.
Se aprobă, astfel documentația tehnico-economică pentru faza studiului de fezabilitate pentru desființarea și construirea gardului Cimitirului Central, unde în 2011, a avut loc o tragedie, când o bucată din gardul cimitirului a căzut peste un trecător, care a decedat.
Conform proiectului de hotărâre, valoarea totală estimativă a investiției este în cuantum de 15,7 milioane lei fără TVA, respectiv 18.684.002,93 lei cu TVA, din care C+M de 11.325.664,13 lei cu TVA, mai precis 3,8 milioane de euro costul total al proiectului.
Conform referatului de aprobare, UAT municipiul Constanța a inițiat demersurile pentru elaborarea documentației tehnico-economice – faza studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Desființare și construire împrejmuire Cimitir-Central”.
Amplasamentul propus pentru realizarea obiectivului de investiție se află în intravilanul Municipiul Constanța – strada Bărăgan nr. 2-4. Zona de studiu este cimitirul Central cu o suprafață cumulată de 211.770 mp, iar realizarea împrejmuirii noi este pe o lungime de 1.858 metri liniari, inclusiv a porților de acces.
Prin realizarea investiției publice, documentația tehnico-economică – faza Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obietivul de investiții amintit se consideră că cererea de servicii ce justifică necesitatea și dimensionarea investiției ce compune din necesitatea furnizării de servicii de calitate din partea UAT pentru comunitatea locală prin realizarea unui obiectiv public ce va fi utilizat permanent de comunitatea locală.
Investiția contribuie la îmbunătățirea imaginii urbane în zona Cimitirului Central. Din punct vedere al funcționării Cimitirului Central, administrația locală oferă un cadru optim, modern, la parametri actuali de funcționare conform normativelor actuale.
Împrejmuirea Cimitirului Central va genera un element de atractivitate local, important pentru municipiu, ce poate constitui un element de reper pentru investiții similare viitoare. Astfel, se propune demolarea împrejmuirii existente a terenului și a porților de acces și construirea unei noi împrejmuiri, inclusiv porți.
Demolarea împrejmuirii existente se va realiza conform raportului de expertiză tehnică și a documentației tehnice pentru autorizarea demolării. Din punct de vedere constructiv, împrejmuirea va fi realizată cu fundații din beton armat, soclu din beton armat și structură metalică ușoară, panouri metalice confecționate cu tehnologii moderne de prelucrare, porți de acces și zone de colț precum și a unui sistem de iluminat arhitectural perimetral LED pe trei laturi ale terenului.
În cadrul SF-ului au fost luate în considerare două scenarii:
- Scenariul 1 – demontarea împrejmuirii existente și construirea unei noi împrejmuiri cu înălțime totală de 2,03 metri de la cota terenului amenajat, realizată cu fundații de beton armat și suprastructură metalică – panouri din tablă de oțel inoxidabil satinat și panouri din tablă de oțel vopsită în câmp electrostatic, precum și a unui sistem de iluminat arhitectural perimetral pe trei laturi ale terenului
- Scenariul 2 – demontarea împrejmuirii existente și construirea unei noi împrejmuiri cu înălțime totală de 2,03 metri de la cota terenului amenajat – realizată cu fundații din beton armat și suprastructură metalică – panouri din tablă de oțel inoxidabil satinată, precum și a unui sistem de iluminat ahitectural perimetral pe toate laturile. Din punct de vedere constructiv, împrejmuirea va fi realizată cu fundații din beton armat, soclu de beton armat și structură metalică ușoară, panouri metalice confecționate cu tehnologii moderne de prelucrare, porți de acces și zone de colț, sistem de iluminat LED pe trei laturi ale terenului.
Scenariul 2 presupune realizarea unei soluții de împrejmuire modernă, caracterizată de sobreitate. A fost aleasă varianta a doua drept optimă.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Gardul Cimitirului Central din Constanța va fi schimbat