Pierderi uriașe pentru olandezii de la Damen, care au rupt colaborarea cu Șantierul Naval 2 Mai SA

Olandezii de la Damen au rupt orice colaborare cu Șantierul Naval 2 Mai SA încă din iulie, cu o lună înainte să anunțe oficial rezilierea contractului de asociere cu statul român. În aceste condiții, societatea prin care România deține pachetul majoritar de 51% din acțiunile șantierului din Mangalia mai încasează bani doar din închirierea terenului. Pe de altă parte, Damen Mangalia a înregistrat în 2022 cele mai mari pierderi de la înființarea sa, chiar dacă olandezii nu au făcut nici acum publice rezultatele financiare pentru anul trecut. 

Șantierul Naval 2 Mai SA a raportat după prima jumătate a anului 2023 o cifră de afaceri de 1.948.745 lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior, când înregistra un business de 1.302.863 lei. Din documentul înaintat de companie Bursei de Valori București mai reiese că la 30.06.2023 avea pierderi de 28.906 lei, mult mai mici față de cele raportate la jumătatea anului anterior, când declara un minus de 129.756 lei.

Dincolo de cifrele modeste, iar Șantierul Naval 2 Mai SA nu a contat niciodată prin prisma afacerilor sale, ci datorită rolului de acționar la Damen Shipyards Mangalia SA, mult mai îngrijorătoare sunt perspectivele pe termen scurt.

Astfel, conducerea societății anunță că Damen a rupt orice colaborare cu ei, chiar înainte de rezilierea contractului cu statul român, iar la această dată Șantierul Naval 2 Mai SA mai încasează de la olandezi doar banii provenind din chiria pe terenul unde funcționează șantierul. Iar în condițiile în care Damen vrea să părăsească de tot Mangalia, societatea de stat nu va mai încasa nici măcar această chirie, ceea ce înseamnă că Șantierul Naval 2 Mai SA poate deja să-și tragă obloanele.

Potrivit raportului semestrial amintit, Șantierul Naval 2 Mai SA a încasat de la Damen în perioada 1 ianuarie 2023- 30 iunie 2023 suma de 1.213.773 lei, din care 698.927 lei o reprezenta chiria pentru terenul pe care funcționează șantierul, iar restul de 660.352 lei alte creanțe.

Iar de aici încep problemele. Practic, aceștia ar urma să fie ultimii bani pe care Șantierul Naval 2 Mai SA îi va vedea de la Damen, după ce olandezii au rupt orice colaborare cu societatea de stat. 

„Bugetul de venituri și cheltuieli al societății (…), pe lângă veniturile din taxa de administrare a terenului de cc 80 ha pus la dispoziția asocierii cu Damen, prevede și o a doua categorie de venituri: din contracte de prestări servicii încheiate cu diverși colaboratori, care se desfășoară în incinta DSM și într-o locație închiriată de la o societate cu capital integral de stat, după adăugarea unui adaos comercial”, arată Șantierul Naval 2 Mai SA în raport.

„Colaboratorul principal al societății Șantierul Naval 2 Mai SA în ambele tipuri de venituri este societatea afiliată Damen Shipyards Mangalia SA. Începând cu luna iulie, Damen Shipyards Mangalia SA, motivat de intrarea în vigoare, începând cu data de 01.07.2023, a unei noi prevederi legale, a oprit derularea contractului de prestări servicii cu Șantierul Naval 2 Mai SA, fapt ce va duce la un dezechilibru major în portofoliul de comenzi, cu implicații imediate asupra realizării indicatorilor din buget cu privire la venituri și a cifrei de afaceri”.

Din această perspectivă, trebuie îndeplinite toate eforturile pentru reluarea colaborării cu firma afiliată Damen Shipyards Mangalia SA și/sau pentru identificarea de noi oportunități de afaceri”, se mai arată în document.

Fără banii din chirie, Șantierul Naval 2 Mai SA nu va mai avea nici măcar bani de salarii. Asta în condițiile în care cheltuielile cu personalul la 30.06.2023 erau de 490.563 lei, din care 478.787 lei reprezintă salariile celor 8 angajați.

Rezumând informațiile din raport, reiese că Șantierul Naval 2 Mai SA a rămas fără niciun venit din partea Damen Shipyards Mangalia SA, joint-venture-ul româno-olandez la care deține participația majoritară de 51%.

În acest moment, nu este foarte clar ce se va întâmpla cu șantierul Damen din Mangalia. Chiar dacă olandezii au anunțat foarte clar rezilierea unilaterală a contractului de asociere semnat în 2018, mai mult ca sigur se poartă și acum negocieri dure pentru o continuare a activității. 

Motivele sunt foarte clare: căpușat de paraziți politici și corupție sistemică, statul român nu a fost și nu va fi niciodată un bun manager, nu va fi niciodată în stare să atragă comenzi pentru șantier și nu va fi niciodată capabil să asigure o activitate profitabilă. 

Pe de altă parte, olandezii de la Damen își vor urmări mereu propriul interes, chiar dacă asta înseamnă subjugarea intereselor asociatului, respectiv păgubirea statului român. 

Dincolo de aspectele politice și manageriale, olandezii trebuie să-și asume și propria incompetență. Nu este clar dacă și asta a dus la rezilierea contractului de asociere, cert este că anul 2022 a fost unul catastrofal pentru Damen Shipyards Mangalia SA. Chiar dacă olandezii nu au făcut publice rezultatele financiare pentru 2022, un site de specialitate german cât se poate de credibil a făcut publice informații extrem de interesante despre Damen Mangalia. 

Astfel, potrivit platformei Statista, șantierul din Mangalia a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 311,2 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decât cea din 2021 (111.6 milioane lei) și pierderi de 83,8 milioane lei, un minus uriaș față de rezultatul 0 înregistrat în 2021 sau pierderile de 31,7 milioane lei din 2020 și 34,3 milioane lei în 2019.

Sunt cele mai mari pierderi de când a venit Damen la Mangalia. Ultima dată când șantierul avea pierderi atât de mari era în perioada când coreenii de la Daewoo făceau praf și pulbere afacerea din sudul litoralului. Vorbim de anul 2016, când șantierul Daewoo Mangalia Heavy Industries raporta un minus de 106,5 milioane lei.

Dacă se dovedesc reale, informațiile prezentate de platforma germană indică o situație economică dezastruoasă la Mangalia, ceea ce face cu atât mai incert viitorul șantierului de care depinde mare parte din sudul județului Constanța. 

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Constanța, RO
10:04 am, septembrie 30, 2023
23°C
cer senin
Wind: 30 Km/h
Pressure: 1018 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:01 am
Sunset: 6:49 pm
Close

Close
Navigation
Categories