Parlamentul European recunoaşte definitiv domeniul nuclear ca industrie verde

Parlamentul European (PE) a decis marţi prin vot să includă domeniul nuclear printre tehnologiile verzi de susţinut în vederea asigurării competitivităţii şi suveranităţii Uniunii Europene (UE) împotriva Chinei şi Statelor Unite, o victorie politică şi simbolică importantă a acestui sector în plină refacere, relatează AFP.
Textul, care prezintă o listă a tehnologiilor cu ”zero emisii” de gaze cu efect de seră constituie poziţia eurodeputaţilor asupra unui proiect al unui regulament care vizeză să apere producţia filierelor fără carbon în UE.
El stabileşte în 2030 obiectivul producerii pe teritoriul european a 40% dintre nevoile UE pe aceste pieţe, râvnite de China şi Statele Unite, care au implementat propriile măsuri de susţinere.
UE preconizează în principal să ofere acestor filiere relaxări în reglementări.
Pe fond, acest text nu este crucial pentru industria nucleară – amplu reglementată la nivel naţional -, dar marchează o victorie politică şi simbolică importantă.
”Mă bucur că am putut integra domeniul nuclear la acelaşi nivel ca energiile regenerabile în tehnologiile nete zero. Toate aceste surse de producţie de energie sunt indispensabile decarbonatării economiei noastre”, salută eurodeputatul Christophe Grudler (Renew, centru).
Această propunere urmează să fie negociată între statele membre.
Ele urmează să-şi adopte propira poziţie în curând şi ar putea pleda în favoarea includerii domeniului nuclear între filierele-cheie ale tranziţiei energetice, alături de panourile solare, turbinele eoliene, bateriile sau pompele cu căldură.
UE urmează să ofere o susţinere la nivel de reglementări acestor industrii, în vederea atingerii neutralităţii carbonului în 2050, dar şi în vederea construirii suveranităţii energetice europene.
Proiectul iniţial de ”Regulament al unei industrii cu zero emisii” de gaze cu efect de seră – prezentat la 16 martie – cita energia nucleară între mijloacele de decarbonatare a economiei – o primă victorie a Franţei şi altor aproximativ zece state membre ca Olanda, Suedia sau Polonia, care mizează pe această tehnologie, însă, în practică, erau vizate doar viitoare reactoare nucleare – de generaţia a patra – şi reactoare nucleare mici, modulare, aflate de asemenea în curs de dezvoltare.
Esenţialul ajutoarelor era rezervat unei liste restrânse de filiere – denumite ”strategice” -, din care energia nucleară era exclusă.
Eurodeputaţii au lăsat statelor membre grija de a alege tehnologiile cu ”emisie zero” pe care vor să le favorizeze pe o listă lărgită.
Planul prevede atât o simplificare şi o accelerare a procedurilor şi acordării de permise tuturor unităţilor industriale, cât şi facilităţi de finanţare.
El inovează adăugând criterii de mediu în licitaţiile publice, o dispoziţie care ar putea avantaja furnizorii europeni ale căror tarife sunt uneori mai mari.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
12:31 am, septembrie 10, 2024
temperature icon 18°C
cer fragmentat
Humidity 73 %
Pressure 1008 mb
Wind 6 Km/h
Wind Gust: 6 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:39 am
Sunset: 7:25 pm
Close

Close
Navigation
Categories