– vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 1 și 4 din C. Pen. (în dauna persoanelor vătămate H. M. și L. P.A.),
– vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din C.Pen. (în dauna persoanei vătămate S. M.L.),
– părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 din C.Pen. și
– conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 2 din C. Pen.,
toate cu aplic art. 38 alin. 1 din C.pen. şi art. 41 alin. 1 din C.Pen.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la data de 12.09.2023, în jurul orei 06:44, inculpatul R.A.D., ce avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (urmare a depistării sale conducând sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive pe raza judeţului Prahova la data de 11.09.2023), a condus un autoturism marca Audi A6 pe bulevardul I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, pe banda nr. 1, dinspre strada Alba Iulia către strada Dezrobirii.
„Când a ajuns în apropierea intersecţiei de tip sens giratoriu cu strada Dezrobirii, din cauza nepăstrării unei distanțe de siguranță faţă de autovehiculele care circulau înaintea sa, a acroşat cu partea frontală a autoturismului partea din spate a unui alt autoturism, care circula regulamentar, proiectându-l înainte, astfel că acesta a acroşat ulterior un autobuz şi un microbuz.
Accidentul de circulaţie a fost soldat cu vătămarea corporală a celor patru pasageri din autoturismul condus de inculpat (ce nu au dorit să formuleze plângere prealabilă împotriva acestuia şi nici să fie examinate medico-legal), precum şi a unor pasageri din celelalte autovehicule implicate în accident, respectiv persoanele vătămate H.M. (ce necesită 10 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare), L. P.A. (ce necesită 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vidnecare) și S.M.L. (ce necesită 120 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare)“ – au mai precizat procurorii.
Inculpatul a părăsit locul faptei după producerea evenimentului rutier şi înainte de sosirea la fața locului a lucrătorilor de poliție. El s-a prezentat ulterior, în aceeaşi zi, ora 17:50, la sediul Serviciului Rutier Constanţa, unde a recunoscut că a condus autoturismul şi că a produs accidentul de circulaţie.
„A fost testat cu aparatul Drugtest, ce a indicat o valoare pozitivă pentru amfetamină şi metamfetamină, astfel că inculpatul a fost condus ulterior la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sânge a substanţelor psihoactive.
S-a reţinut totodată că inculpatul R.A.D. a comis faptele reţinute în sarcină în stare de recidivă postcondamnatorie, respectiv în termenul de supraveghere al executării unei pedepse neprivative de libertate la care fusese condamnat ca urmare a comiterii unei infracţiuni de complicitate la tâlhărie.
La data de 13.09.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2023 şi până la data de 12.10.2023 inclusiv, faţă de inculpatul R.A.D.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție“ – au mai precizat procurorii.
Citește și:
Constanța. Unul dintre șoferii implicați în accidentul de la Cora era drogat și avea permisul suspendat (GALERIE FOTO+VIDEO)