Deprecated: Funcția is_staging_site este considerată învechită începând cu versiunea 3.3.0. Folosește în locul ei in_safe_mode. in /home/mycta/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
NATO Discută Despre Excluderea Ungariei Din B9. Iohannis: „Rusia Va Continua Să Reprezinte Cel Mai Mare Risc De Securitate! Să Fim Pregătiți Să Acționăm în Consecință” – VIDEO — MyCTA.ro — Stiri Constanta

NATO discută despre excluderea Ungariei din B9. Iohannis: „Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate! Să fim pregătiți să acționăm în consecință” – VIDEO

Diplomații statelor din Formatul București 9, grupul care reunește țările din Flancul Estic al NATO, au discutat despre posibilitatea de a o exclude pe Ungaria din club, au anunțat surse familiare cu discuțiile pentru Financial Times. B9, un format fondat în 2015 de președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, cuprinde România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, state actualmente euro-atlantice care în trecut au fost parte a Pactului de la Varșovia sau chiar a Uniunii Sovietice.

Liderii, miniștrii de externe și cei ai apărării se întâlnesc constat în acest format pentru a-și coordona abordarea pe politici de securitate, în special în ceea ce privește consolidarea frontierelor estice. La reuniunile recente Ungaria a blocat prin veto concluziile comune ale grupului cu privire la sporirea sprijinului pentru Ucraina, la aprobarea oricăror inițiative NATO de consolidare a sprijinului militar pentru țara invadată de forțele ruse, dar și la accelerarea parcursului de aderare la Alianță. Încercările Ungariei de a bloca sprijinul european pentru Ucraina și discuțiile de aderare i-au făcut și ele pe aliați să își piardă răbdarea. Liderii B9 se întâlnesc la Riga, marți, iar oficialii spun că Ungaria refuză din nouă să susțină un draft de declarație cu care alții au fost de acord.

Discuțiile despre excluderea Ungariei sunt „foarte serioase”, a dezvăluit una dintre sursele FT, adăugând că „este probabil să ne întâlnim în acest format pentru ultima oară”. O a doua sursă a dezvăluit că întâlnirile recente au fost marcate de discuții „dure” și că vor fi dificil de organizat și alte reuniuni dacă grupul nu devine mai colaborativ.

„Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marți la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Riga, Letonia. El a atras atenția în cadrul reuniunii că Rusia va continua să reprezinte „cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană” și „trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință”. „Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a subliniat președintele României. La eveniment a participat și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Mă bucur că ne întâlnim astăzi aici și trebuie să spun că mă bucur foarte mult că Flancul estic este acum mai puternic, este mai lung. Iar Suedia și Finlanda sunt bine reprezentate aici, la fel și NATO, la cel mai înalt nivel. Ce poate merge greșit? Nimic. Sunt convins că întâlnirea noastră de astăzi, înaintea Summitului NATO aniversar de la Washington, se va dovedi productivă. Pe măsură ce evoluții regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenție și coordonare depline, trebuie să acționăm pentru a aduce valoare-adăugată Alianței în ansamblul său. Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune. Prin viziunea și acțiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Și, dragi colegi, trebuie să continuăm pe această cale! De aceea trebuie să rămânem concentrați pe:

– îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați.

– continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței.

Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator.”, a spus Klaus Iohannis:

Sursa: TomisNews.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
4:33 am, iunie 14, 2024
temperature icon 19°C
cer acoperit de nori
Humidity 91 %
Pressure 1011 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust: 11 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:21 am
Sunset: 8:50 pm
Close

Close
Navigation
Categories