Medicii trag un semnal de alarmă, în contextul creșterii numărului de pacienți ce suferă de rujeolă sau tuse convulsivă. În cazul rujeolei au fost confirmate 15.000 de cazuri, de la începutul anului, iar tusea convulsivă a provocat deja victime, fiind vorba despre doi bebeluși.
Numărul cazurilor de rujeolă a explodat de la începutul anului până în prezent, fiind confirmate nu mai puțin de 15.000 de îmbolnăviri. Tusea convulsivă a devenit o altă afecțiune majoră, ce afectează și copii cu o pondere tot mai mare. Specialiștii avertizează că, doar în primele patru luni ale anului au fost confirmate peste 100 de cazuri, o creștere uriașă, comparativ cu 2023, când s-au înregistrat doar 16 cazuri de tuse convulsivă. Încă și mai grav este că doi bebeluși au murit, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică.
„La Spitalul Victor Babeș, am ajuns la un număr de 40 de cazuri de tuse convulsivă, comunicate până acum, de la începutul anului și mai ales în ultimele două luni, copiii internați la noi cu diagnostic des de convulsivă, copii mai mici, mai mari și chiar și adulți cu forme atipice de boală. Deci, asta este consecința scăderii acoperirii vaccinare. Din păcate, consecințele pot fi dezastruoase, pentru că pentru rujeolă nu există un tratament al bolii în sine, există doar niște simptomatice, tratamente patogen. Un medicament antirujeolic nu există. În schimb, există vaccinare antirujeolică, care previne boala în majoritatea covârșitoare a cazurilor și, în orice caz, previne complicațiile acelea îngrozitoare ale bolii. Aș sfătui toată populația, părinții, să-și vaccineze copiii”, a declarat Simina Florescu, manager la Institutul Victor Babeș.