Lovitură pentru RMGC: ANRM a ridicat licența de exploatare a aurului de la Roșia Montană

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, arată ANRM într-un comunicat transmis joi seară.

„Referitor la cererea societății Roșia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenței de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, județul Alba, România, vă comunicăm:

În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenței de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, și până în prezent s-a procedat la analizarea documentației depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003.

Urmare a evaluarii documentațiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roșia Montană Gold Corporation SA și a corespondenței purtate în aceasta perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale hotărăște să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”, se arată în comunicat.

România a câștigat procesul de arbitraj împotriva Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile (ICSID) pe 8 martie 2024. Tribunalul a respins toate pretențiile Gabriel Resources, care cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde USD pentru neacordarea autorizațiilor de mediu necesare proiectului minier Roșia Montană. În decizia sa, tribunalul a considerat că autoritățile române și-au îndeplinit responsabilitățile de reglementare adecvat, având în vedere provocările de ordin ecologic, social, cultural și economic asociate proiectului.

Proiectul minier, ce urma să fie cea mai mare mină de aur din Europa, a fost contestat intens de comunități locale și organizații de mediu, culminând cu includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. În apărarea sa, România a argumentat că Gabriel Resources și partenerul său, Minvest, nu au îndeplinit cerințele de autorizare, inclusiv obținerea acordului social pentru proiect.

Decizia ICSID a inclus și obligația Gabriel Resources de a rambursa o parte semnificativă din costurile legale suportate de România în acest proces. Cu toate acestea, Gabriel Resources poate solicita anularea hotărârii în termen de 120 de zile de la comunicare, pe motive precum depășirea atribuțiilor tribunalului sau nereguli procedurale

Sursa: TomisNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories