Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi un proiect de lege privind stabilirea salariului minim european. Proiectul de act normativ vine să transpună în legislaţia naţională un jalon asumat de România prin PNRR.
Odată cu adoptarea Legii de către Executiv, președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, a transmis faptul că „reprezintă un beneficiu important pentru cei 1,8 milioane de români cu venituri mici ”:
„Astăzi a avut loc un pas important în realizarea obiectivului PSD de a introduce salariul minim european în România, până la finalul anului curent! Este un proiect major pe care PSD l-a susținut și l-a promovat în Parlamentul European, alături de familia sa politică social-democrată. Adoptarea salariului minim european reprezintă un beneficiu important pentru cei 1,8 milioane de români cu venituri mici – cea mai mare parte a lor fiind în sectorul privat. Salariul minim european protejează puterea de cumpărare a celor cu salarii mici, oprește creșterea decalajelor sociale și oferă garanția că nimeni nu este lăsat în urmă, iar orice creștere economică se va găsi și în buzunarele salariaților cu venituri mici. Adoptarea salariului minim oferă protecție salariaților și predictibilitate antreprenorilor. Introducerea acestei corelații dintre salariul minim și cel mediu va împiedica mărirea decalajelor sociale dintre cei cu venituri mari și cei cu venituri mici. Se împlinește astfel principiul care stă la baza doctrinei social-democrate, potrivit căruia într-o societate civilizată „nimeni nu trebuie lăsat în urmă”! Un pas important în acest proces a fost hotărârea guvernului prin care s-a aprobat creșterea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Această ultimă valoare va reprezenta baza de calcul de la care se va porni pentru creșterea de anul viitor, pentru a îndeplini criterii stabilite prin Legea salariului minim european!”, a transmis senatorul Stroe.
„Conform obiectivului general al reformei prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, salariul minim brut pe ţară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, în linie cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Prin această reformă se prevede instituirea unui mecanism nou şi a unei noi formule pentru a stabili nivelul salariului minim în mod obiectiv şi sistematic, în consultare cu partenerii sociali şi ţinând seama de acţiunile Uniunii. Directiva prevede instituirea unui mecanism pentru determinarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ce implică o serie de proceduri pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim legal, în baza unor criterii obiective, care să asigure atingerea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum şi promovarea coeziunii sociale şi a unei convergenţe sociale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În document se mai arată că: „În vederea asigurării unui grad corespunzător de adecvare a salariului minim legal, se impune completarea Codului muncii cu elementele corespunzătoare care să prevadă criteriile naţionale (puterea de cumpărare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi nivelurile şi evoluţiile productivităţii la nivel naţional pe termen lung) pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil şi clar, actualizări periodice şi în timp util şi desemnarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social ca organism naţional care să permită asigurarea consultărilor cu partenerii sociali, în sensul directivei”.