Într-un comunicat publicat în urma unei întrevederi între şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi omologul său chinez, Wang Yi, ministerul rus a reamintit legăturile strânse care unesc cele două ţări. Textul subliniază poziţiile lor similare cu privire la „acţiunile Statelor Unite pe scena internaţională, inclusiv cele de natură antirusă şi antichineză”.
„Părţile au discutat în detaliu starea actuală a situaţiei din Ucraina, constatând inutilitatea încercărilor de a rezolva criza fără a ţine cont de interesele Rusiei şi, cu atât mai mult, fără participarea Rusiei”, se mai arată în comunicat.
Şeful diplomaţiei chineze se află de luni în Rusia pentru discuţii legate de securitate. Vizita acestuia este programată să dureze până joi şi este cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri la nivel înalt dintre cei doi aliaţi.
Serghei Lavrov l-a informat totodată pe omologul său chinez despre principalele rezultate ale vizitei în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong Un din perioada 12-17 septembrie, în timp ce Wang Yi l-a informat pe omologul său rus despre discuţiile pe care le-a avut cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.
„China şi Rusia urmăresc politici externe independente, iar cooperarea dintre cele două părţi nu vizează o terţă parte şi nu va fi influenţată de o terţă parte”, a declarat Wang Yi.
„China şi Rusia ar trebui să urmeze tendinţa de progres a vremurilor, să îşi manifeste responsabilităţile ca ţări importante, să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale cuvenite şi să consolideze coordonarea strategică”, a adăugat oficialul chinez.
Moscova şi Beijingul laudă adesea parteneriatul lor, precum şi cooperarea lor economică şi militară nelimitată.
În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, China încearcă să se poziţioneze ca o ţară neutră, în pofida sprijinului său declarat pentru Kremlin. Beijingul a publicat, la sfârşitul lunii februarie, un document în 12 puncte despre criza din Ucraina, primit însă cu scepticism de comunitatea internaţională.