INTERZIS dreptul de a conduce până la 10 ani, pentru șoferii beți sau drogați. Țuțuianu (PSD): „Protejăm mult mai eficient comunitățile vulnerabile, ne protejăm copiii!” – DOCUMENT

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, cu consecința decesului unei persoane. De asemenea, legea conține sancțiuni sporite pentru consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri. Șoferii prinși băuți sau drogați la volan pot rămâne timp de 10 ani fără dreptul de a conduce. Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Vestea semnării decretului este salutată de deputatul social-democrat constănțean, Marius Horia Țuțuianu, care ne-a precizat faptul că prin intrarea în vigoare a actului normativ „protejăm mult mai eficient comunitățile vulnerabile, ne protejăm copiii”:

„Facem un pas înainte în lupta pentru combaterea consumului și traficului de droguri, înăsprind cu mult sancțiunile. Legea care introduce pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru cei care furnizează substanțe psihoactive cu consecințe fatale, a fost promulgată. Actul legislativ, pe care l-am adoptat la jumătatea lunii mai în Camera Deputaților, instituie circumstanțe agravante pentru cei care furnizează droguri minorilor sau facilitează consumul în diverse locații. Proprietarii, chiriașii sau administratorii clădirilor unde se consumă droguri riscă până la 5 ani de închisoare. Vorbim despre  majorare cu o treime a pedepselor pentru traficanții care operează în locuri sensibile, cum ar fi spitalele, școlile sau penitenciarele. Cei prinși băuți sau drogați la volan pot rămâne timp de 10 ani fără dreptul de a conduce. Protejăm mult mai eficient comunitățile vulnerabile, ne protejăm copiii!”, a spus deputatul Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

Legea a fost adoptată pe 14 mai de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea, inițiată de senatorul Robert Cazanciuc, propune pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, cu consecința decesului unei persoane. Actul prevede, de asemenea, sancțiuni sporite pentru operațiuni ilegale cu astfel de substanțe, îndemnul la consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri. Astfel, se instituie circumstanțe agravante pentru furnizarea de droguri minorilor și pentru facilitarea consumului în diverse locații:

EXPUNEREA DE MOTIVEDescarcă

Proprietarii, chiriașii sau administratorii de clădiri folosite pentru consumul de droguri riscă până la 5 ani de închisoare. De asemenea, propunerea prevede majorarea cu o treime a pedepselor în cazul traficanților care operează în locuri sensibile, precum spitale, școli sau penitenciare. Potrivit legii promulgate, art. 336 din Codul Penal se modifică astfel:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”

În același timp, pedepsele complementare la care face referire articolul 336 se modifică în așa fel încât persoanele prinse sub influența alcoolului sau a drogurilor să poată primi o interdicție de a conduce pe perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani, față de 1 la 5 ani cât este în prezent.

Sursa: TomisNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories