În doar patru luni, aproape 100 de incendii au cuprins locuințele constănțenilor

De la începutul acestui an și până la data de 1 mai, la nivelul județului Constanța au fost consemnate 97 de incendii în locuință, în urma cărora au fost rănite opt persoane, dintre care două și-au pierdut viața.

Asta în timp ce, în anul 2023, s-au produs 278 de incendii în locuință, soldate cu zece răniți și șase persoane decedate.

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, în municipiul Constanța sunt provocate cele mai multe incendii în locuință. Astfel, din totalul de 97 de astfel de cazuri înregistrate la nivelul județului, în primele patru luni din acest an, 27 s-au produs în municipiul Constanța.

Principalele cauze care au dus la formarea acestor incendii sunt: instalații electrice defecte, instalații improvizate sau lăsate sub tensiune și coșuri de fum necurățate.

Recomandările specialiștilor ISU Dobrogea, pentru a evita o catastrofă

Reprezentanții ISU Dobrogea susțin că folosirea defectuoasă a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorespunzătoare a buteliilor și suprasolicitarea instalațiilor electrice pot crește riscul declanșării unui incendiu.

În doar patru luni, aproape 100 de incendii au cuprins locuințele constănțenilor - fond-incendii-1716998399.jpg
Pentru a evita astfel de evenimente tragice, specialiștii ISU Dobrogea le sugerează cetățenilor să țină cont de un set de recomandări și, în general, să își ia măsuri de siguranță.

Astfel, în ceea ce privește încălzirea locuinței, se recomandă să nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire (aeroterme, radiatoare, calorifere electrice) defecte, improvizate sau construite artizanal, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate; nu aprindeți focul cu ajutorul lichidelor inflamabile; verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le, izolați-le termic și curățați-le periodic

Referitor la butelii, specialiștii sugerează ca acestea să nu fie păstrate în apropierea surselor de căldură; nu folosiți butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete; nu folosiți niciodată flacără pentru verificarea etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun; nu încălziți cu flacără buteliile și nu le folosiți culcate, răsturnate sau înclinate.

De asemenea, pompierii mai recomandă să nu lăsați copiii nesupravegheați în locuință, cu lumânări aprinse, sobe, plite sau aparate electrice aflate în funcțiune; nu lăsați mâncarea nesupravegheată pe foc; nu depozitați materiale combustibile în incinta centralei termice și nu folosiți siguranțe fuzibile necalibrate.

În doar patru luni, aproape 100 de incendii au cuprins locuințele constănțenilor - fond-incendii-casa-1716998383.jpg
În cazul în care sunteți blocat într-o locuință în care a izbucnit un incendiu, mergeți în zona cea mai îndepărtată de flăcări, închideți ușa și sunați la 112 pentru ajutor.

Pentru a vă proteja de fum, sigilați rosturile ușii cu pături și cârpe, deschideți fereastra și rămâneți în fața acesteia până la sosirea echipajelor specializate.

Potrivit pompierilor, un incendiu poate deveni mortal în două minute, iar o casă poate fi cuprinsă de flăcări în doar cinci minute.

https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/05/fond-incendii-casa-1716998383-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/05/fond-incendii-1716998399.jpg

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories