Situație demnă de Evul Mediu la CT BUS. Astfel, printr-o decizie arbitrară a conducerii CT BUS, angajații care au în gestiune diferite valori sunt obligați să-și pună casele sau conturile gaj, acestea reprezentând o garanție suplimentară. Totul ar fi pornit după ce în urmă cu 8 ani, o angajată a reușit să producă o gaură în gestiunea firmei de peste 1 miliard de lei.
Situație ireală la CT BUS! Conducerea a decis să impună obligativitatea pentru salariații care exercită atribuții de gestionari de a constitui o garanţie suplimentară respectiv ipotecă de gradul I sau II pentru bunuri imobile proprietatea angajatului sau a unui terţ, ipotecă pe bunuri de folosinţă sau depozit bancar, etc., precum şi sancţiunea nerespectării acestei obligaţii în sensul încetării contractului individual de muncă. În momentul de față există și o acțiune în instanță, înaintată de către Sindicatul Liber Transport în Comun Constanța pentru a anula decizia de a-și pune casa gaj, ca o garanție suplimentară.
Potrivit informațiilor noastre, această decizie a fost luată după ce acum opt ani de zile, o fostă angajată a produs o gaură în gestiune de un miliard de lei. Aceasta avea o metodă destul de inventivă de a-și rotunji veniturile, ea avea în gestiune biletele de călătorie, care urmau a se da spre vânzare către tonete, iar din pachetul sigilat de bilete, sustrăgea câteva dintre acestea, sigilând pe urmă pachetul.
Sindicatul Liber Transport în Comun Constanța a dat în judecată firma CT BUS pentru această garanție. Liderul sindicatului, Daniel Toma, a declarat pentru Replica de Constanța faptul că se așteaptă să câștige procesul, fiind o sumă mult prea marea pentru suma cerută drept garanție: „Au hotărât să pună pentru fetele de la bilete ipotecă pe casă în valoare de 75 de mii lei, n-au gestiunea asta niciodată, plus încă trei salarii, este foarte, foarte mult. Li se oprește și în fiecare lună o sumă din salariu, dar nu avem ce să facem, așa este legea. Dar garanța ipotecară este prea mult. A fost valabil acest lucru și cu foarte mult timp în urma, dar în ultimii 5 ani, toate fetele care s-au angajat nu au mai avut o problemă aceasta. Acum, s-au trezit că știu ei mai multe, și sunt hotărâți să le oprească această garanțe. La angajare nu a fost nici un criteriu și asta am motivat și noi, că nu poți să angajezi un om și după aceea să-și lase locul de muncă, că așa s-au trezit ei. Omul nu are cu ce să gireze, pentru că sunt fete care nu au proprietăți, nu au cu ce să gireze, și nu le putem da afară.”
Contactat în repetate rânduri, Directorul CT BUS, Cătălin Aristide Dumitrache, nu a putut oferi un punct de vedere până la momentul publicării ediției.
Video: