Guvernul deblochează angajările în Sănătate. Încă 2.700 de posturi vacante

Guvernul anunță că deblochează alte 2.700 de posturi vacante în sistemul sanitar public. Este a treia măsură de deblocare a posturilor din spitale și servicii de ambulanță, în condițiile în care sistemul se confruntă cu o lipsa masivă de medici și asistenți.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat joi că Guvernul deblochează noi posturi vacante din sistemul sanitar.
„Deblocăm azi angajările pentru alte 2.700 posturi vacante din spitale şi serviciile de ambulanţă. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical după cele din ianuarie şi februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern.
Este a treia deblocare de posturi vacante în sistemul sanitar din România în 2024. Angajările în sistem fuseseră blocate în 2023, ca măsură de scădere a cheltuielilor de la bugetul de stat, din cauza deficitului bugetar.
În urma protestelor managerilor de spitale, care avertizau că activitatea riscă să fie blocată din lipsă de personal, Guvernul României a aprobat în ianuarie scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi vacante în sectorul public de sănătate și asistență socială. Ulterior, în februarie, a fost anunțată deblocarea altor 2.000 de posturi vacante.
Potrivit Ministerului Sănătății în sistemul sanitar de stat din România sunt peste 8.600 posturi vacante pentru medici.
Cel mai mare deficit este însă în cazul asistenților medicali, peste 14.500, arată datele Ministerului Sănătății transmise Europei Libere.
Un raport al Curții de Conturi arată că România se situează pe penultimul loc din Uniunea Europeană în privința numărului de medici, cu un număr de 305 medici la 100.000 de locuitori. Grecia este în fruntea clasamentului, cu 610 doctori la 100.000 de locuitori.
Raportul Curții de Conturi mai arată că, în perioada 2014-2021, numărul de medici la 100.000 locuitori a crescut cu 42% în 2021 față de 2014, pe fondul creșterilor salariale.
Există însă diferențe semnificative între regiunile de dezvoltare. Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov are 398 medici la 100.000 de locuitori în timp de Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia are doar 75 de medici la 100.000 de locuitori.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories