Grevă de avertisment la Spitalul de Boli Infecţioase. “Ni s-a promis că ne vor crește salariile”

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa au intrat miercuri, 3 aprilie, în grevă de avertisment. Motivul principal este de natură financiară, pentru că până acum Guvernul României a refuzat să le acorde salariaţilor din sănătate o majorare a veniturilor salariale suficientă pentru a asigura cel puțin indexarea acestora cu inflația. În plus, oamenii sunt nemulţumiţi de diminuarea continuă a recompensei pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă.

O parte din personalul unităţii sanitare a intrat în grevă de avertisment, susţinând că indiferența guvernanților sărăcește continuu angajații din sănătate. „Suntem în grevă de avertisment deoarece ni s-a promis că ne vor crește salariile, când, de fapt, veniturile salariale reale scad pentru cea mai mare parte a angajaților. Circa 80% din angajații din sănătate lucrează în ture, în zilele libere/de sărbători legale, în gărzi și în diferite condiții de muncă, iar nivelul recompenselor pentru asumarea costurilor și riscurilor specifice la 1 iunie 2024 va fi următorul: sporul de tură va ajunge la 7,4% din salariul de bază, în loc de 15%, cât prevăd legea salarizării și contractul colectiv de muncă. Totodată, sporul pentru lucrul în zilele libere/de sărbători legale va ajunge la aproximativ 52%, în loc de 100%, cât prevăd legea salarizării și contractul colectiv de muncă. În concluzie, pentru cea mai mare parte a angajaților, procentul sporului pentru condițiile de muncă din salariul de bază va fi situat sub nivelul minim prevăzut de lege. Deci, niciun angajat nu mai are/nu mai poate avea procentul sporului la nivelul maxim. Mai mult decât atât, la 1 iunie 2024 salariile de bază vor reprezenta circa 70% din totalul cheltuielilor salariale, iar drepturile salariale aferente lucrului în ture, în zilele libere/de sărbători legale în gărzi și în diferite condiții de muncă vor reprezenta cam 30% din totalul cheltuielilor salariale”, au precizat protestatarii.

Creșterea salarială nu compensează inflația

Practic, motivul pentru care au făcut această grevă de avertisment este continuarea acțiunii începute de anul trecut, iar acţiunea de ieri se doreşte a fi un semnal de alarmă. Toate acestea cu scopul de a le atrage atenția guvernanților, pentru că deciziile pe care le-au luat în ordonanța care a crescut salarizarea nu sunt echitabile, susţin membrii Sindicatului „Solidaritatea Sanitară”. Aceştia susţin că creșterea salarială nu compensează inflația şi că salariile ar trebui să crească cu 35% astfel încât să acopere inflația. „Sperăm să ajungem la masa negocierilor, astfel încât cerințele noastre să fie ascultate. Activitatea spitalului nu a fost afectată în urma grevei de avertisment”, a declarat președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Mihaela Ianuș. La rândul său, dr. Andra Elena Petcu a precizat următoarele: „Sporurile nu sunt raportate la nivelul salariului de acum, sporurile de gardă, de risc. S-a discutat cu conducerea spitalului, dar dacă nu există cadrul legal, evident că nu ai cum să schimbi situația”. Sindicaliştii au mai spus că datele statistice indică suferința angajaților din sănătate din ultimii doi ani: inflația a fost aproape 25% în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 februarie 2024, iar dacă din valoarea inflației se scad majorările salariale din această perioadă, (incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25%, atunci devine evident faptul că puterea de cumpărare a angajaților din sănătate a scăzut până acum cu 18,35%.

Prezent la greva de avertisment, preşedintele CNS Cartel Alfa, Ion Caraignat, a subliniat că, la acest moment, salariile acestor angajaţi sunt raportate la nivelul salariului minim din 2018. „Acest lucru înseamnă că, în urmă cu şase ani, venitul minim era 2.080 lei, iar acum este 3.300 de lei. În plus, ei sunt nemulţumiţi şi de apariţia Ordonanţei 19, care nu le satisface în totalitate solicitările”, a adăugat acesta.

https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/04/jos-1712167942-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/04/fond-spital-2-1712167968.jpg

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
9:58 pm, aprilie 13, 2024
temperature icon 16°C
cer acoperit de nori
Humidity 62 %
Pressure 1023 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust: 14 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:24 am
Sunset: 7:46 pm
Close

Close
Navigation
Categories