Varicele venoase apar, cel mai frecvent, la femeile însărcinate, de obicei în primul trimestru, când secreţia de progesteron este crescută. De asemenea, statul în picioare, pentru timp îndelungat, creşte forţa hidrostatică în interiorul venei, producând dilatarea acesteia. Potrivit dr. Raluca Melihov, persoanele afectate resimt o senzaţie de presiune la nivelul picioarelor, după statul în picioare, pentru timp îndelungat, o durere surdă, ce se ameliorează la ridicarea membrelor inferioare. De asemenea, poate să apară şi un edem discret, la nivelul gleznei.
„În stadii avansate, boala varicoasă se poate manifesta cu apariţia unor ulceraţii cutanate, cel mai adesea în apropierea gleznei. Acestea se datorează fenomenului de stază la nivelul regiuni respective şi hipoxiei tisulare (stare patologică, presupune un aport insuficient de oxigen la nivelul ţesutului). În aceste situaţii, se impune instituirea imediată a unui tratament adecvat, în caz contrar leziunea capătă dimensiuni mari şi apare riscul de infecţie. Dacă până nu demult, singura metodă de tratament era intervenţia chirurgicală, în prezent avem la dispoziţie şi scleroterapia, o procedură minim invazivă, care constă în anularea unor vene prin injectare de substanţă sclerozantă în lumenul venei. Folosind substanţele recent apărute, riscul complicaţiilor este minim, metoda fiind indicată pacienţilor care se prezintă la medic în stadii în care nu există reflux la nivelul venei safene”, a precizat medicul.
De obicei, pacienţii cu varice pot beneficia de tratament conservator, reprezentat de purtarea ciorapilor elastici. Aceştia, prin compresia externă contrabalansează presiunea hidrostatică din vene. Pacienţii diabetici sunt, de asemenea, predispuşi la ulceraţia piciorului, cu evoluţie rapidă. Infecţiile care apar la nivelul acestei ulceraţii sunt foarte agresive şi se asociază adesea cu apariţia gangrenei, ce poate duce la pierderea piciorului. Infecţia se dezvoltă la nivelul defectelor tegumentelor, aparent banale, şi se poate răspândi rapid printre planurile musculofasciale. Atât în cazul ulcerelor varicoase, cât şi în cazul piciorului diabetic, este de mare importanţă prezentarea imediată a pacientului la medicul specialist pentru diagnosticarea corectă a afecţiunii şi instituirea de urgenţă a unui tratament adecvat.
Dacă leziunea este diagnosticată în timp util, se poate recurge la tratament local al plăgii, având în prezent la dispoziţie metode moderne de îngrijire, ce constau în pansamente active, extrem de eficiente. Acestea se adresează tuturor etapelor de evoluţie a plăgii, fiind aplicate corespunzător, doar la indicaţia specialistului, cu rezultate foarte bune şi cicatrizarea leziunii, ştiut fiind că pacienţii cu varicozităţi venoase sunt adesea preocupaţi de aspectul estetic al picioarelor.