Garda de Mediu Constanța a amendat firma care operează Rafinăria Petromidia, după explozia de vineri

Garda de Mediu Constanța a amendat firma care operează Rafinăria Petromidia, după explozia de vineriGarda de Mediu Constanța a finalizat controlul pentru stabilirea cauzelor și consecințelor provocate de evenimentului produs in data de 29.03.2024, orele 8:30, respectiv explozie urmată de incendiu la cuptorul din instalatia de hidrofinare benzina, incident pentru care ISU Dobrogea a activat Planul Roșu de Intervenție.

Operatorul are ca obiect de activitate fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului și detine Autorizația Integrata de Mediu, emisa de Agentia pentru Protectia Mediului Constanta. Mentionam ca instalațiile erau oprite la data si ora producerii incendiului, uzina rafinare fiind in revizie generala incepând cu data de 06.03.2024.

Operatorul este incadrat ca amplasament SEVESO de nivel superior, conform prevederilor Legii 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase. Conform datelor analizate, incidentul nu se încadrează ca accident SEVESO, conform Anexei 7 din  Legea 59/2016.

Urmare a inspectiei efectuate, societatea a fost amendata cu 50.000 lei intrucat operatorul nu a respectat obligatia legala de a identifica si preveni riscurile pe care substanţele şi preparatele periculoase le pot avea asupra mediului si sănătatii populatiei.
Monitorizarea calității aerului dupa producerea incendiului a fost efectuată de un laborator acreditat, nefiind inregistrate depășiri la indicatorii analizati.

Amintim că o explozie urmată de incendiu a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum.

Potrivit IGSU, la nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

„În această dimineață (n.r. vineri dimineață) am intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în urma unei explozii la rafinăria Petromidia. A fost o misiune extraordinar de complex și de dificilă din cauza substanțelor periculoase de la fața locului.

Colegii mei au făcut față cu brio, așa cum fac de fiecare data și aici nu putem să nu punctăm spiritul de echipă și faptul că se bazează foarte mult pe încredere și pe faptul că se cunosc foarte bine, sunt ca o familie de atâția ani împreună.

A fost activat planul roșu de intervenție la nivelul județului începând cu 08:40. Planul de intervenție presupune așa cum știți suplimentarea numărului de resurse medicale de la fața locului. Am intervenit în total cu 80 de pompieri și cu 20 de mijloace.

Am avut în sprijin și 4 autospeciale de stingere din cadrul inspectoratelor de la Ialomița și de la Călărași și de asemenea din ordinul domnului inspector general pe drum către Constanța a fost și auto speciala de transport roboți din cadrul ISU B-IF datorită faptului că incendiul a fost localizat și lichidat foarte repede de colegii mei acestea au fost întoarse din drum. Din fericire nu au fost înregistrate victim. 20 de persoane s-au autoevacuat pe platforma de siguranță, dar nimeni nu a fost rănit.

Începând cu ora 10.00 a fost dezactivat planul roșu de intervenție la nivelul județului, iar forțele s-au retras în bază. Din ordinul comandantului acțiunii au rămas la fața locului 6 autospeciale de stingere și 4 echipaje SMURD preventiv pe tot parcursul acestei zile.

Cauza de izbucnire a incendiului este în continuare în curs de stabilire și pe măsură ce vom avea informații noi vi le vom transmite“ – a precizat Ana Maria Stancu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea
 

Conform KMG International, în prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță, recertificarea și modernizarea a unităților de producție.

„Pe fondul acestora, în această dimineață, a avut loc o aprindere în instalația de Hidrofinare Benzină (HB). Aceasta a fost stinsă și nu existe victime, situația fiind sub controlul forțelor de intervenție, care în aceste momente răcesc instalația, conform procedurilor specifice“ – au precizat reprezentanții KMG International.

Citește și:
Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

Sursa: ZiuaConstanta.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
11:31 am, aprilie 22, 2024
temperature icon 12°C
cer fragmentat
Humidity 79 %
Pressure 1012 mb
Wind 33 Km/h
Wind Gust: 43 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:09 am
Sunset: 7:57 pm
Close

Close
Navigation
Categories