Fermier: Vânzătorii din piețe sunt prea mici pentru a umbla cu pesticide sau cu carnea vopsită

În ultima vreme au apărut tot felul de zvonuri legate de faptul că salata verde și verdețurile, în general, din România ar fi pline de pesticide. Mai mult, chiar Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezvăluit, recent, că se hrănește cât se poate de sănătos, preferând să consume produse obținute de familia sa. Șeful de la Agricultură a spus că își ia legumele din solarul familiei, unde nu se folosesc pesticide. Declarațiile oficialului au îngrijorat o masă largă de români care se întreabă, acum, cât de sigure mai sunt alimentele, și mai ales verdețurile, pentru că este sezonul lor, vândute în supermarketuri sau în piață. Fermierii români ne îndeamnă să cumpărăm din piețe, deoarece acolo găsim cu siguranță produse mai sănătoase.Deși au fost scandaluri legate de verdețurile pline de pesticide găsite în supermarketuri, scandal care vine la pachet cu așa-zisul „pui vopsit“, se pare că oamenii continuă să se aprovizioneze din supermarketuri, deși, poate, în piețe verdețurile ar fi mai sigure.  Evident, nu toți își permit un solar precum ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care spune că „mănânc bio. Am un solar pentru familie unde producem bio, nu folosim pesticide.”Fermierii români vin în întâmpinarea clienților și îi asigură că legumele cele mai sigure le găsim în piețe. Fermierii ne îndeamnă să cumpărăm produse de la țărani deoarece aceștia nu au bani să investească în pesticide sau în hrană specială pentru pui, ci îi hrănesc pe aceștia cu ce au în gospodării, iar culoarea cărnii este una naturală, spre deosebire de carnea din supermarket care are un aspect artificial.„Eu nu cumpăr nimic din comerț. Toată lumea s-a învățat să scoată bani din buzunar, să cumpere de la ăștia (străini). Noi, românii, trebuie să ne schimbăm. Niciodată, prețurile nu o să scadă pentru că tot timpul vor fi ofertanți de la care să cumperi. Jumătate dintre noi lucrează la stat, iar statul le dă bani. Cu acei bani oamenii se duc și cumpără, că nu au timp să facă altceva, iar după aceea se duc și fac cumpărăturile de la supermarket. Nimeni nu știe ce cumpără de acolo. Produsele din piață, o parte, sunt de la producători. De exemplu, urzicile cu siguranță nu au putut ei să le aducă din Olanda, ștevia, loboda etc sunt din România. Trebuie să învățăm să mâncăm din astea că astea sunt naturale, cum făceau bunicile noastre pe timpuri. Nu cred că produsele de la noi din țară sunt pline de pesticide, poate cele aduse din afară. Costă prea mult pentru țărani să folosească pesticide. Lucrurile astea s-au spus ca să nu mai aibă cei din piețe vânzare. Vânzători din piețe sunt prea mici. Nu se complică cu pesticide sau vopseluri pentru carne“, a declarat fermierul Nicu Cireașă.La rândul său, fermierul Gheorghe Lămureanu, din Agigea, a declarat că: „Nu cred că verdețurile produse în județul Constanța prezintă asemenea dejecte de producție pentru că țăranii nu folosesc un exces de insecto-fungicide. Probabil că sunt folosite de cei care produc în mod industrial în mediu care nu e propice agriculturii, însă țăranii care folosesc îngrășăminte naturale și în curțile lor cred că scot niște produse de foarte bună calitate. Ele vin din altă parte, nu din zona noastră. Iar despre carnea cu acea culoare gălbuie este vorba despre un aliment pe care îl consumă puii și care cresc la sol, ci nu sunt închiși toată perioada vieții lor. Culoarea este dată de un furaj și fermierii sunt încurajați deoarece se crede că această culoare pare mai naturală. Cam 80 % din carnea de pui este produsă în România. Am putea produce carne chiar și pentru export deoarece cerealele produse în România sunt printre cele mai bune din punct de vedere al sănătății cam din toată Europa. După mine mâncarea mai sănătoasă este în piață, însă și în supermarketuri au un control strict și certificatele de la ANSVSA și certificatele de expediție sunt obținute greu. Cred că 99% din producătorii din zona noastră au produse foarte sănătoase.“Gheorghe LămureanuRevenind la puiul vopsit, reamintim că Horia Constantinescu, șeful ANPC, a vorbit, recent, despre o practică comercială înșelătoare, de o situație cu care se confruntă foarte multe din gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, „știind din generație în generație că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă de demult… Puii au fost vopsiți, așa cum spuneam ca o cioară vopsită“, a spus președintele ANPC. Ulterior, directorul general ANPC, Paul Anghel, a afirmat că „puiul vopsit“ reprezintă, de fapt, o expresie metaforică.

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
11:01 pm, aprilie 13, 2024
temperature icon 15°C
cer acoperit de nori
Humidity 59 %
Pressure 1023 mb
Wind 12 Km/h
Wind Gust: 14 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:24 am
Sunset: 7:46 pm
Close

Close
Navigation
Categories