Ne-ar plăcea ca şi judeţul Constanţa să poată beneficia de un centru special, dedicat celor care sunt dependenţi de droguri sau alcool, unde să poate merge la tratament şi să scape de aceste vicii bolnăvicioase. Iniţial, un astfel de proiect, de înfiinţare a unei clinici de dezintoxicare, s-a conturat prin anii 1999-2000, doar că acesta a murit în faşă, nu s-a mai realizat. De aproximativ un an, se discută iar despre înfiinţarea unui centru special pentru prevenirea și tratarea dependențelor de substanțe interzise, asta după ani şi ani de așteptare. Astfel, în luna martie 2022, consilierii județeni au aprobat demararea demersurilor pentru trecerea unui imobil din domeniul public al UAT Băneasa în cel al județului Constanța, care să fie să fie transformat în Centru de acordare a serviciilor necesare prevenirii și tratării dependențelor (dezintoxicare). Care este situaţia acestui centru, la ora actuală?
Menţionăm că toate acestea au loc în condiţiile în care pacienţii cu astfel de probleme (droguri sau alcool) sunt destul de mulți, ei având nevoie de programe speciale pentru tratarea acestor dependenţe. Pe scurt, aceşti semeni ai noştri au nevoie de psihiatri, de psihologi, care să-i ajute la fel ca în alte de centre de dezintoxicare, precum se întâmplă în alte ţări.
Substanţele cu efect halucinogen distrug vieţi
În plus, înfiinţând un astfel de centru, dăm o mână de ajutor ca viaţa multora să nu mai fie distrusă de droguri, pentru că asta face, de fapt, consumul substanţelor cu efect halucinogen, distruge vieţi, cariere, dar mai ales le distruge sănătatea celor care le consumă. Se ştie că fiecare supradoză le slăbeşte corpul şi îi duce mai aproape de moarte. Și, da, şi în judeţul Constanţa avem zeci de familii îngrozite, obosite şi disperate să-şi salveze copiii şi care nu ştiu unde şi cui să se adreseze. În prezent, susțin reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, pacienții care ajung în Urgență din cauza consumului de substanțe interzise prezintă diverse simptome, de la stare de agitație psihomotorie, până la comă, tulburări severe de ritm cardiac sau stop cardio-respirator. „În funcţie de simptome, se decide conduita terapeutică, iar unii dintre ei sunt internaţi pentru tulburări psihice, primesc tratament pentru manifestările asociate, până la ameliorarea simptomelor, şi apoi sunt externaţi. La secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare ajung doar cei care sunt stabili hemodinamic. Noi nu avem centru de dezintoxicare. De exemplu, din luna mai până la sfârşitul lui iulie se observase o creştere a numărului de cazuri de pacienţi testaţi pozitivi, aproape 300 de teste rapide pentru depistarea consumului de substanţe interzise şi aproximativ un sfert dintre acestea au fost pozitive. În acest weekend, au mai fost depistaţi patru pozitivi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al SCJU, Crina Kibedi.
https://mycta.ro/wp-content/uploads/2023/09/fond-1695059475-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2023/09/fond-dezintoxicare-2-1695059450.jpg