Este BLOCAJ în coaliție: PSD și PNL nu se înțeleg pe comasarea alegerilor

Liderii coaliţiei nu au ajuns, luni, la un acord privind comasarea alegerilor, astfel că este posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen, au declarat surse politice. Discuțiile privind candidatul unic la prezidențiale ar fi blocat discuțiile privind comasarea, susțin sursele. Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a declarat la Digi24 că „într-un final se va ajunge la un consens”. Întrebat care sunt argumentele PNL pentru comasarea parlamentarelor cu prezidențialele, Gheorghe Falcă a dat ca exemplu experiența României până în 2004. „Vorbim de un candidat la președinție, de un partid, care susține candidatul, de un program politic și este mult mai logic ca cetățenii să afle de la noi exact candidatul nostru, partid și program”.

Au fost până în 2004 alegeri comasate, atât prezidențiale cu parlamentare, și întotdeauna atunci când președintele era ales avea un program de guvernare care era coordonat de partidul din care face parte. Și atunci tu candidezi la alegerile parlamentare cu un program politic și la două săptămâni președintele tău candidează cu același program politic, pentru că ele nu vor fi diferite. Având și experiența României până în 2004, foarte ușor se pot comasa alegerile parlamentare cu cele prezidențiale. Vorbim de un candidat la președinție, de un partid, care susține candidatul, de un program politic și este mult mai logic ca cetățenii să afle de la noi exact candidatul nostru, partid și program”, a spus Falcă la Digi24.

Ori avem un calendar pe tot anul, ori mergem pe calendarul oficial”, a spus, în replică, Lucian Romașcanu, la același post de televiziune.

Nu putem să venim acum și să spunem, „nu, domne”, noi am vorbit acum de comasarea europarlamentarelor cu locale și mai vedem după aceea. (…) Abordarea colegilor de la PNL a fost exclusiv pe luna iunie și comasarea europarlamentare și locale. Ori mergem pe calendarul pe care îl avem deja (…) Nu, ori mergem cu un calendar agreat și negociat pe tot anul 2024, ori cu niciuna. Nu sunt două comasări”, a spus Romașcanu.

Zilele acestea e agitație mare la partidele din România, în așteptarea finalizării negocierilor și deciziei de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare pentru data de 9 iunie. De asemenea, PSD și PNL negociază pentru comasarea alegerilor parlamentare cu primul sau cu al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

La Guvern a avut loc o ședință a coaliției care a durat câteva ore, dar totul a fost sistat brusc fără a se ajunge la o înțelegere între PSD și PNL. Discuțiile au fost sistate în momentul în care s-a discutat despre un candidat unic. Miza mare o reprezintă comasarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare. PNL ar dori comasarea cu primul tur al prezidențialelor, în timp ce PSD ar dori comasarea cu al doilea tur al prezidențialelor. Dat fiind că cele 2 partide nu se înțeleg se ia în calcul și organizarea de alegeri separate.

Până în prezent, se ştie doar data alegerilor europarlamentare, stabilite la nivel european în 9 iunie.

Următoarea ședință a coaliției va avea loc vineri.

Sursa: TomisNews.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
10:25 pm, februarie 23, 2024
temperature icon 8°C
nori împrăștiați
Humidity 90 %
Pressure 1016 mb
Wind 22 Km/h
Wind Gust: 41 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:54 am
Sunset: 5:44 pm
Close

Close
Navigation
Categories