Dr. Cătălin Grasa, fost manager al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța, este candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean. Social-democratul consideră că un președinte de CJ „poate să dezvolte socio-economic județul, prin propunerea și implementarea de proiecte de infrastructură”, însă nu își dorește să fie un mediator între primari. Nici nu poate și nici nu este acesta atributul funcției, astfel că dr. Grasa și-ar dori înlăturarea „principalului impediment”, care „a fost lipsa de colaborare de la nivelul autorităților – și cele centrale, și cele locale”.
Despre viziunea sa asupra conducerii județului și cum ar trebui organizată administrația locală, dr. Grasa ne-a relatat în cadrul unui interviu:
Domnule doctor Cătălin Grasa, de ce doriți sa fiți președinte al Consiliului Județean Constanța? Știți care este rolul președintelui și care atribuțiile unui presedinte de Consiliu Judetean? Ce poate face și ce nu poate face?
Dr. Cătălin Grasa: Poate să dezvolte socio-economic județul, prin propunerea și implementarea de proiecte de infrastructură – drumuri, apa-canal, sănătate, educație, cultura (președintele este autoritate executivă, iar Consiliul Județean este autoritate deliberativă, adică președintele pune în practică hotărârile adoptate)
Ce nu poate să facă? Nu este șeful primarilor, dar colaborează cu aceștia și îi sprijină în dezvoltarea de proiecte pentru comunitățile locale.În principiu nu poate să facă nimic din ce este în competența altor instituții (administrație locală sau centrală). Nu poate să fluidizeze traficul în municipiu, care este competența exclusivă a primarului si consiliului local!
Care este în acest moment cel mai mare impediment pentru județul Constanța, care înfrânează dezvoltarea lui economică?
Cred ca cel mai mare impediment a fost lipsa de colaborare de la nivelul autorităților – și cele centrale, și cele locale. De foarte multe ori, lupta politica a blocat sau a îngreunat dezvoltarea de proiecte, doar pentru că un anume primar nu avea culoarea politică „necesară”.
Cum ar trebui să decurgă relația dintre președinte și directorii instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean?
Cu toate că, în conformitate art.191 alin.2 lit.b, președintele îi numește/sancționează, apreciez că baza acestei relații trebuie să fie colaborarea (pe lângă respect ți încredere) și spiritul de echipă. Președintele CJ nu poate de unul singur să-și atingă obiectivele, el trebuie să se sprijine pe o echipă profesionistă, multidisciplinară (ca la orice operație medicală – chirurgul nu poate opera fără anestezist etc)
Cum se pot rezolva problemele blocajului traficului din localitățile județului, în colaborare cu autoritățile locale? Care sunt cele unde sunt probleme în trafic?
Cu toate că domeniul rutier nu este specialitatea mea, împreună cu Societatea de Drumuri Județene și cu sprijinul Guvernului României, respectiv Ministerul Transporturilor, se pot dezvolta rute alternative, în mod special cele care deservesc localitățile de pe malul mării, și împreună cu autoritățile locale ale acestora putem identifica rute/terenuri, pe care să devoltam aceste variante alternative.
Numiți 5 obiective din judetul Constanța, care ar putea fi puse în valoare de C.J.C. și introduse într-un circuit turistic. Cum îi atragem pe turiști către aceste obiective?
Cel mai simplu circuit turistic este concentrarea pe principalele atracții din zona istorică a municipiului Constanța, circuit care se poate realiza într-o zi și atragerea turistilor se poate realiza printr-un parteneriat real cu OMD-urile sau asociațiile patronale ale agențiilor de turism prin includerea unui voucher de vizitare în pachetele turistice, cu diverse facilități gratuite oferite de Consiulul Județean (avînd în vedere ca majoritatea obiectivelor sunt în coordonarea CJ):
- MUZEU DE ISTORIE NATIONALA SI ARHEOLOGIE
- GEAMIA CAROL / PIATA OVIDIU / STATUIA LUI OVIDIU
- CAZINOUL CONSTANTA / ACVARIU
- MUZEUL DE ARTA POPULARA
- MUZEUL DE ARTA CONTEMPORANA
În județ:
- MONUMENT ADAMCLISI
- CETATEA CAPIDAVA
– CETATEA CARSIUM
Ce are nevoie județul Constanta urgent și ar trebui rezolvat de viitorul președinte al Consiliului Județean?
Urgent: Colaborarea tuturor institutiilor pentru dezvoltarea județului și o abordare unitară a tuturor problemelor administrative, atât pentru cetățeni cât și pentru agenți economici. Sprijinirea agriculturii (irigații, unități de procesare produse, depozite de produse alimentare). Revitalizarea turismului și a stațiunilor, prin refacerea infrastructurii publice, identificarea soluțiilor pentru activele nefuncționale, programe culturale în toate stațiunile, promovarea obiectivelor medicale balneo, care pot sprijini extindere sezonului turisti. Coordonarea integrată a tuturor invesțiilor publice din județ (drumuri, apa-canal, școli, centre medicale) prin informarea tuturor primăriilor despre fondurile europene și naționale disponibile, asistență tehnică pentru accesarea fondurilor și sprijinirea financiară din bugetul județului, a autorităților locale, pentru cofinanțarea proiectelor europene.
Articol susținut și comandat de PSD Constanța (cod mandatar financiar 21240002), pentru Campania Electorală la Alegerile Locale din data de 09.06.2024.