Donatorii de sânge vor beneficia de reduceri la plata impozitelor pentru clădiri și terenuri. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care autorităţile locale pot decide acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.
Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile legii şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, precizează actul normativ.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului sau taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative, scrie Agerpres.
Nivelul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge, se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului, acordată în baza noii legi.
Pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin actul normativ, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari.
Potrivit acestei legi, persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de aceeaşi reducere procentuală a impozitului pe clădiri.
Tichete majorate, de la 67 de lei, la 280 de lei, pentru donatorii de sânge din România
Numărul donatorilor de sânge s-a dublat, în mai multe judeţe din ţară, după ce valoarea tichetelor a crescut de la 67 de lei la 280 de lei. Guvernul a decis majorarea acestora pentru a încuraja donarea de sânge, iar măsura a intrat în vigoare de la începutul acestui an.
În 2023, cei care donau sânge primeau tichete de masă în valoare de 67 de lei, plus o zi liberă de la stat. De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a fost majorată de Guvern la 280 de lei.
Numărul donatorilor creşte de la o zi la alta şi deşi mulţi spun că nu vin în centrele de transfuzii pentru tichetele primite, susţin că este o măsură bună pentru a încuraja donarea de sânge.
În prezent, cel mai mare deficit de sânge din spitale se înregistrează la grupele sanguine cu RH negativ.
O persoană poate să doneze sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni. Cei care vor să facă acest lucru, trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială stabilă şi să nu se afle sub tratament medicamentos.
La Centrul de Transfuzii Sanguine, până la sfârșitul anului trecut, treceau pragul, în medie, 15 donatori. Valoarea tichetelor acordate donatorilor de sânge a crescut de 4 ori, din luna ianuarie. În plus, donatorii de sânge primesc o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre donatori spun că o fac pentru a salva o viață.
Măsura creșterii valorii tichetelor acordate donatorilor a fost luată în ideea încurajării românilor de a se implica activ în donarea de sânge, având în vedere deficitul de sânge din spitale.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
10:17 pm, aprilie 13, 2024
temperature icon 16°C
cer acoperit de nori
Humidity 62 %
Pressure 1023 mb
Wind 11 Km/h
Wind Gust: 14 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:24 am
Sunset: 7:46 pm
Close

Close
Navigation
Categories