Perioada imediată după naștere poate fi obositoare și stresantă pentru proaspăta mămică. De ce? Pentru că foarte mulți bebeluși preferă să doarmă foarte mult pe timpul zilei, iar noaptea stau treji, iar mama împreună cu ei. Medicii specialiști spun că acest lucru se întâmplă deoarece bebelușii nu știu să facă diferența dintre zi și noapte și de aceea programul lor de somn este dezorganizat.
Structurarea unui program de somn corect îi revine mamei, lucru care poate duce la o odihnă mai bună, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
„Pentru a ține copilul treaz cât mai mult pe timpul zilei, mama, împreună cu nou-născutul, trebuie să facă plimbări în aer liber, iar zgomotele stradale îl pot ține pe acesta treaz. Lumina din timpul zilei îl poate ajuta pe micuț să își regleze singur programul de somn. Când acesta adoarme, în cameră nu trebuie să fie obscuritate totală, iar ceilalți membri ai familiei nu trebuie să meargă pe vârfuri, de frică să nu îl trezească. Acesta va face astfel diferența între zi și noapte. A nu se înțelege greșit, copilul trebuie să doarmă și ziua, pentru a nu fi surescitat (iritat). Lipsa somnului, în timpul zilei, poate constitui un factor de stres pentru cel mic. Seara, pentru ca bebelușul să doarmă cât mai mult, înainte de culcare, trebuie hrănit și îmbăiat”, ne explică dr. Liliana Banioti, medic pediatru.