În ultima perioadă, în spațiul public s-a tot dezbătut subiectul rezultatelor fals-pozitive ale testelor rapide antidrog deținute de Poliție, de multe ori venite în urma consumului anumitor medicamente pentru răceală.
Mai multe medicamente, des utilizate pentru tratarea gripei sau răcelii, conțin substanțe precum codeină sau pseudoefedrină care, chiar dacă nu influențează capacitatea de a conduce, oferă un rezultat fals-pozitiv la aparatele drug-test ale poliției.
Șoferii pot identifica medicamentele și suplimentele alimentare care influențează rezultatele testelor rapide, pe cutiile acestora existând un marcaj specific, respectiv un triunghi de culoare albă, cu laturi roșii, având în centru un semn de exclamație de culoare neagră.
Totuși, dacă un conducător auto a consumat un astfel de medicament, acesta ar trebui să aștepte câteva zile, astfel încât substanța care ar putea influența rezultatul testului rapid să iasă din organism.
„Termenul de așteptare nu poate fi standardizat, el depinde de kilogramele pacientului, de cât a mâncat, de durata tratamentului și așa mai departe”, a declarat Marius Oprișan, președinte al Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții Equitas Constanța.
El a mai specificat că testele rapide ale Poliției identifică anumite substanțe din medicamente, acestea nefiind calibrate, iar orice urmă de substanță poate influența rezultatul. Chiar și așa, analizele făcute în laboratorul de medicină legală vor oferi un rezultat negativ.
„Aceasta este diferența între testul care se face de către polițiști, care oferă răspunsul pozitiv, și examinarea de la medicină legală, unde se stabilește dacă substanța prezentă în organism influențează capacitatea de a conduce. Acolo se fac altfel de măsurători”, a adăugat Marius Oprișan.
De asemenea, sunt și câteva alimente care pot oferi rezultate fals-pozitive și fals-negative la testele rapide, precum consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică.
Aparatele de testare folosite de Poliția Română sunt utilizate și în țări precum Norvegia, Marea Britanie, Canada și Australia.
Potrivit președintelui Equitas Constanța, aceste teste oferă peste tot rezultate false, în special în privința consumului de marijuana și cocaină, fiind două dintre cele mai comune droguri consumate.
Totuși, în aceste țări testele fals-pozitive nu reprezintă o problemă la fel de mare, deoarece rezultatul probei biologice vine mult mai rapid decât în România.
https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-marius-oprisan-1722876016-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-medicamente-marcate-1722876031.jpg