Lansate în dezbatere publică în urmă cu o săptămână, cele două Ordine privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, respectiv a examenului național de Bacalaureat 2025 au iscat deja reacții din partea Federației Naționale a Părinților – EDUPART, care susține reintroducerea unei zile libere între fiecare dintre probele scrise ale examenului de Bacalaureat.
Surprinzător este faptul că reprezentanții părinților nu au observat că una scrie în informarea privind lansarea în consultare și alta scrie în proiect.
În timp ce în informare se precizează că probele scrise ale examenului național de Bacalaureat au loc în perioada 30 iunie – 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale), în proiectul de ordin calendarul este prevăzut între 10 și 14 iunie. Ceea ce este o aberație, pentru că școala se termină pe 20 iunie! Ce se întâmplă cu elevii claselor IX-XI? Cum asistă profesorii la examen și, în același timp, asigură și orele de curs? Cine evaluează, pentru că profesorii trebuie să fie prezenți și la ore?
Cele 10 motive pentru care copiii au nevoie de liber între probele scrise
Citând art.40 (3) din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1456/2020 care susține că „tezele și lucrările de control nu se stabilesc în două zile consecutive”, liderii părinților consideră că probele scrise susținute trei-patru zile la rând, fără pauză, provoacă un surmenaj nejustificat al copiilor, care poate induce scăderea randamentului în examen.
Zilele libere între probe nu sunt o noutate, pentru că ele au existat între 2012 și 2017 (inclusiv) când era o zi liberă între proba obligatorie a profilului și proba la alegere. În plus, pentru majoritatea elevilor, exista o zi liberă și între proba de limba română și proba obligatorie a profilului (între cele două era proba de limba maternă susținută de un număr redus de elevi).
Între 2018 și 2023 aceste zile libere nu au mai existat. Anul acesta, 2024, a fost din nou o zi liberă, între proba obligatorie și cea la alegere.
În fapt, cele 10 motive invocate de liderii părinților pentru care autoritățile din Educație ar trebui să ofere copiilor o zi liberă între probele examenului de Bacalaureat se referă la reducerea stresului. Indiferent că vorbim de recuperarea energiei, sănătate mentală, managementul timpului… evacuarea tensiunii. Cât despre „pregătire mai bună” sau „recapitulare eficientă”, se știe prea bine că îngrășatul porcului în ajun face mai mult rău decât bine.
„În toate sondajele naționale de pe social media, peste 90% din părinți sunt PENTRU introducerea zilelor libere între probele de la Bacalaureat. Aceste motive subliniază importanța unei abordări echilibrate în planificarea examenelor, având în vedere atât performanța academică, dar și bunăstarea elevilor”, se mai arată în comunicatul transmis redacției.