Amenajările piscicole și terenurile aferente, din proprietatea privată a statului, vor putea fi vândute doar în condițiile în care noii proprietari au desfășurat activități de acvacultură în ultimii 5 ani și mențin activitatea de acvacultură pe domeniul achiziționat de la stat cel puțin 25 de ani. În caz contrar, amenajările piscicole respective și terenurile aferente se întorc în domeniul privat al statului.
Noile condiții au fost avizate de către deputați, prin vot final, fiind adoptat un proiect de lege care fusese adoptat de Parlament în 2022, dar pe care șeful statului l-a contestat la Curtea Constituțională, obiectând printre altele formulările vagi cu privire la vânzarea terenurilor din domeniul privat al statului pe care sunt construite amenajări piscicole.
Proiectul constestat stabilea, sub aspectul condițiilor impuse noilor proprietari, doar că: „Terenurile din domeniul privat al statului pe care sunt construite amenajări piscicole și terenurile aferente acestora, se vând direct proprietarilor de active piscicole care transmit o scrisoare de intenție și se obligă să mențină activitatea de acvacultură”.
Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul legii acvaculturii. Propunerea legislativă stabileşte cadrului legal privitor la activitatea de acvacultură şi de comercializare a produselor obţinute din acvacultură, în scopul asigurării competitivităţii acestei activităţi, în acord cu normele şi exigenţele europene în domeniu. Actul normativ merge la promulgare. Scopul prezentei legi este de a asigura competitivitatea activităţii de acvacultură în contextul dezvoltării durabile şi de a contribui la creşterea economică a spaţiului rural. De asemenea, prezenta lege reglementează cadrul juridic privind activitatea de acvacultură şi de comercializare a produselor obţinute din acvacultură, când aceste activităţi se realizează pe teritoriul României, inclusiv în apele marine de sub jurisdicţia naţională a României, prin:
a) organizarea şi administrarea sectorului de acvacultură;
b) privatizarea societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare societăţi, cu profit piscicol, a amenajărilor piscicole şi a terenurilor pe care sunt amplasate acestea, aparţinând statului;
c) administrarea societăţilor şi regimul concesionării sau arendării terenurilor proprietate publică şi privată a statului pe care sunt amplasate amenajările piscicole şi terenurile aferente acestora, indiferent de deţinător, cu excepţia celor aflate în perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”;