Ciolacu le cere primarilor să aibă răbdare: „Voi forța la maximum administrația centrală să descentralizăm finanțările”

Premierul Marcel Ciolacu a ținut un discurs la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, unde a cerut insistent răbdare.

„România a reusțit să aibă una din cele mai mari creșteri economice din Europa. România a reușit să se țină de cuvânt cu tot ceea ce a discutat și a promis Comisiei Europene. Vă spun cu sinceritate că nu ne-a impus absolut nimic Comisia Europeană. Nu are rost să vă povestesc acum care este vinovatul, cum de s-a ajuns să avem acest deficit financiar, când ar fi trebuit luate anumite decizii. Cred că dvs. așteptați de la noi să ne asumăm lucruri, să nu blocăm lucruri și să găsim soluții. Eu vă rog frumos să ne lăsați să avem execuția bugetară pe primul trimestru. Până atunci stăm aplicat de vorbă cu dvs. să găsim variantele cele mai bune pentru România și să aveți încredere că tot ceea ce am promis vom face”, a declarat ptemierul la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.

La acest eveniment participă primari din peste 350 de comune membre ale ACoR, demnitari de rang înalt din România şi reprezentanţi ai asociaţiilor autorităţilor locale din alte ţări, precum Republica Moldova, Republica Franceză, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania şi Republica Polonă. Adunarea generală a ACoR oferă cadrul adecvat pentru a analiza şi a dezbate, împreună cu reprezentanţii administraţiei publice centrale, aspectele problematice cu care se confruntă comunele din România şi, implicit, autorităţile administraţiei publice locale ale acestora, în contextul unor sincope în procesul de descentralizare, precum şi a unei accentuate diminuări a capacităţii administrative.

Premierul Marcel Ciolacu le-a spus marți primarilor de comune, la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), că va „forța la maxim” ca finanțările din fonduri UE să fie accesate online astfel încât edilii să nu mai fie nevoiți să se deplaseze în Capitală.

Azi românii nu mai pot fi păcăliți cu vorbe. Este un an electoral și ei vor judeca pe fapte, adică pe ce s-a făcut cu adevărat în localitatea lor. Pe proiecte importante de investiții. De aceea, prioritatea mea absolută când am devenit premier a fost și rămâne aceea de a duce către comunitățile locale cel mai mare volum de investiții posibile, atât de la buget cât și bani europeni. Concret, realitatea este că nivelul investițiilor în comunitățile locale a ajuns fără precedent. Pe programul Anghel Saligny, sunt contractate proiecte de drumuri, apă și canalizare de peste 33 de miliarde de lei, plus 1,5 miliarde de lei pe gaze. La cele două PNDL-uri, s-au depășit 40 de miliarde deja decontate și aproape 8.000 de obiective finanțate”, a declarat Ciolacu.

„Nu va fi un an simplu, nici n-am mai avut așa ceva din 2020 încoace. După crize suprapuse, avem acum alegeri suprapuse în același an. De aceea, una dintre prioritățile guvernării este ca, în 2024, să luăm decizia cea mai bună încât să nu transformăm primăriile în ghișee electorale deschise nonstop!”, a adăugat premierul.

Ciolacu a mai spus:

Primăriile trebuie să-și poată continua șantierele de investiții. Și să poată accesa noi finanțări. Iar eu voi forța la maximum administrația centrală să descentralizăm deciziile legate de asemenea finanțări cât putem de mult. Fondurile europene trebuie accesate nu de la București, ci dintr-un loc cât mai aproape de destinația banilor! Nu inventăm nimic, ci aplicăm un principiu European: decizia să fie cât mai aproape de cetățean! Iar primarii să nu mai fie nevoiți să vină la oraș cu volume întregi de proiecte de investiții, cu mii de file unde să semnezi pe fiecare pagină! Trebuie să existe un sistem digital unic la nivel național în care un primar să-și încarce proiectul într-o aplicație informatică. Totul cu semnătură digitală, evaluarea să fie transparentă și decizia luată cât mai rapid! (…) Abia după ce facem cu adevărat digitalizare în toată administrația putem trece și la pasul următor: să discutăm despre reorganizarea administrativă a țării. Am făcut un pas, am creat cadrul înființării de consorții administrative, unde mai multe localități să se asocieze la proiecte comune de investiții. După anul electoral, trebuie accelerat acest proces. Dar trebuie să ținem cont de istorie, de tradiții, de identitatea culturală și să facem împreună o reformă a administrației publice, care este atât de necesară, cu cap și judecată dreaptă”, a conchis premierul.

Sursa: TomisNews.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
7:39 am, februarie 23, 2024
temperature icon 4°C
cer acoperit de nori
Humidity 86 %
Pressure 1015 mb
Wind 28 Km/h
Wind Gust: 48 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:54 am
Sunset: 5:44 pm
Close

Close
Navigation
Categories