Cercetător în neuroștiințe: Motivul pentru care uităm atât de repede ceea ce am văzut în lumea viselor

 

Ne petrecem o treime din viață dormind, din care o bună parte implică visarea. Dar, de cele mai multe ori, nu ne amintim niciunul dintre visele noastre. Și chiar și în acele zile norocoase în care te trezești cu o amintire a visului care încă plutește în minte, există șanse mari ca în doar un minut amintirea să dispară în aer și să se întoarcă în lumea viselor.

În viața de veghe, un astfel de caz de uitare rapidă a experiențelor recente te-ar duce cu siguranță în cabinetul unui medic. Cu toate acestea, în cazul viselor, uitarea este normală. De ce?

“Avem tendința de a uita imediat visele și este probabil că persoanele care raportează rar visele pur și simplu le uită mai ușor”, a declarat Thomas Andrillon, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Monash din Melbourne, Australia. Ar putea fi greu de crezut că ai avut un vis dacă nu-ți amintești nimic, dar studiile arată în mod constant că până și persoanele care nu și-au amintit niciun vis de zeci de ani sau chiar din întreaga lor viață își amintesc, de fapt, de ele dacă sunt trezite la momentul potrivit, a spus Andrillon, potrivit livescience.com.

Deși motivul exact nu este pe deplin cunoscut, oamenii de știință au obținut unele informații despre procesele de memorie în timpul somnului, ceea ce a condus la câteva idei care pot explica uitarea noastră ciudată.

Atunci când adormim, nu toate regiunile creierului se deconectează în același timp, potrivit unui studiu din 2011 publicat în revista Neuron. Cercetătorii au descoperit că una dintre ultimele regiuni care intră în adormire este hipocampul, o structură curbată care se află în interiorul fiecărei emisfere cerebrale și care este esențială pentru trecerea informațiilor din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung.

Dacă hipocampul este ultimul care adoarme, ar putea foarte bine să fie și ultimul care se trezește, a spus Andrillon. “Așadar, ai putea avea această fereastră în care te trezești cu un vis în memoria pe termen scurt, dar din moment ce hipocampul nu este încă complet treaz, creierul tău nu este capabil să păstreze acea memorie”, a declarat Andrillon pentru Live Science.

Deși acest lucru ar putea explica de ce amintirile din vis sunt atât de trecătoare, nu înseamnă că hipocampul tău a fost inactiv pe tot parcursul nopții. De fapt, această regiune este destul de activă în timpul somnului și pare să stocheze și să aibă grijă de amintirile existente pentru a le consolida, în loc să asculte experiențele noi care sosesc.

“Unele date arată că în timpul unor etape ale somnului hipocampul trimite informații către cortex, dar nu primește niciuna”, a declarat Andrillon. “Această comunicare unidirecțională ar permite trimiterea de amintiri de la hipocampus la cortexul creierului pentru stocarea pe termen lung, dar noile informații nu ar fi înregistrate de hipocampus”.

La trezire, creierul ar putea avea nevoie de cel puțin 2 minute pentru a-și pune în funcțiune abilitățile de codificare a memoriei. Într-un studiu din 2017 publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience, cercetătorii din Franța au monitorizat modelele de somn la 18 persoane care au declarat că își aminteau visele aproape în fiecare zi și la alte 18 persoane care își aminteau rareori visele. Echipa a constatat că, în comparație cu cei care își amintesc puțin visele, cei care își amintesc foarte mult visele se trezeau mai frecvent în timpul nopții. Aceste treziri în mijlocul nopții au durat în medie 2 minute pentru cei care își amintesc foarte bine visele, în timp ce trezirile celor care își amintesc puțin visele au durat în medie 1 minut.

Slaba noastră capacitate de a codifica noi amintiri în timpul somnului este, de asemenea, legată de modificări ale nivelurilor a doi neurotransmițători, acetilcolina și noradrenalina, care sunt deosebit de importante pentru păstrarea amintirilor. Atunci când adormim, acetilcolina și noradrenalina scad dramatic.

Apoi, se întâmplă ceva ciudat când intrăm în stadiul de mișcare rapidă a ochilor (REM) al somnului, în care au loc vise vii. În acest stadiu, acetilcolina revine la nivelul de veghe, dar noradrenalina rămâne scăzută.

Oamenii de știință încă nu au rezolvat acest puzzle, dar unii sugerează că această combinație specială de neurotransmițători ar putea fi motivul pentru care ne uităm visele. Creșterea nivelului de acetilcolină pune cortexul într-o stare de trezire similară cu starea de veghe, în timp ce noradrenalina scăzută reduce capacitatea noastră de a ne aminti escapadele mentale din această perioadă, potrivit unui studiu din 2017 publicat în revista Behavioral and Brain Sciences.

Vă amintiți la ce vă gândeați în această dimineață când vă spălați pe dinți? Mintea noastră se rătăcește tot timpul, dar aruncăm majoritatea acestor gânduri ca fiind informații neesențiale. Visele, în special cele banale, pot fi la fel ca gândurile de visare cu ochii deschiși și considerate de creier ca fiind prea inutile pentru a fi reținute, a scris în Scientific American regretatul cercetător al viselor Ernest Hartmann, care a fost profesor de psihiatrie la Școala de Medicină a Universității Tufts.

Dar visele care sunt vii, mai emoționale și mai coerente par să fie mai bine reținute – poate pentru că declanșează mai multe treziri, iar narațiunea lor organizată le face mai ușor de stocat, a spus Andrillon.

Dacă intenționați să vă îmbunătățiți reamintirea viselor, există câteva trucuri de încercat. Robert Stickgold, profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School, sugerează să beți apă înainte de culcare, pentru că vă va face să vă treziți noaptea pentru a merge la baie. Aceste “treziri la miezul nopții sunt frecvent însoțite de reamintirea viselor”, a declarat Stickgold pentru The New York Times.

Odată ajuns în pat, faptul de a-ți reaminti în mod repetat că vrei să-ți amintești visele îți poate crește șansele, la fel ca și ținerea unui jurnal de vise, au sugerat unele studii. La trezire, agățați-vă de acea amintire fragilă a viselor: Țineți ochii închiși, stați nemișcat și redați amintirea visului, până când hipocampul dumneavoastră prinde din urmă și stochează corect amintirea, scrie livescience.com, citat de stiripesurse.ro.

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
11:13 am, martie 28, 2024
temperature icon 15°C
cer acoperit de nori
Humidity 64 %
Pressure 1008 mb
Wind 28 Km/h
Wind Gust: 48 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:53 am
Sunset: 6:27 pm
Close

Close
Navigation
Categories