Centrul de Transfuzii Constanţa, în suferinţă. “Donatorii de sânge merită un sediu nou”

Toată reţeaua sanitară suferă din cauza crizei de personal şi la fel se întâmplă şi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa. În plus, angajaţii instituţiei îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, insuficientă pentru nevoile actuale. Ca urmare, este nevoie urgentă de identificarea de soluţii pentru construirea unui spaţiu nou.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa este una dintre cele mai importate instituţii medicale din judeţ. Acesta este locul în care oamenii ajută oameni, în care, donându-şi sângele, îşi ajută semenii aflaţi în suferinţă. Din păcate, în timp ce alte unităţi sanitare şi-au reabilitat spaţiile şi le-au modernizat, la CRTS, spaţiul actual blochează, cumva, orice încercare de a dezvolta intenţiile instituţiei, în condiţiile în care acesta este limitat. Potrivit medicului şef al centrului, dr. Alina Mirella Dobrotă, la un moment dat, au existat nişte discuţii cu autorităţile locale pe tema mutării CRTS într-o altă locaţie, dar nu s-a concretizat nimic. „Am fost chiar întrebată dacă ar fi potrivit spaţiul în care a funcţionat cu ani în urmă secţia de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Am fost până acolo, l-am văzut şi atât. Acel spaţiu ar putea fi luat în discuţie, dar nu pentru a ne muta în el aşa cum este, ci pentru a fi evaluat din perspectiva nevoilor, recompartimentat, reconsolidat, refăcut instalaţii etc. Considerăm că atât personalul, cât şi donatorii de sânge din judeţul nostru merită un sediu nou”, a declarat dr. Dobrotă, pentru „Cuget Liber”.

Centrul de Transfuzii Constanţa, în suferinţă.

În afară de sediul pe care şi-l doresc de foarte multă vreme, Centrul de Transfuzii se confruntă şi cu deficit de personal. De curând, după trei serii de concursuri organizate pentru postul de asistent medical, s-a reuşit angajarea unei persoane. În prezent, mai au vacant postul de medic specialist, de la medicină de laborator, dar pentru care nu a fost depus, încă, nici un dosar. Totodată, pentru a doua oară, va fi susţinut concursul pentru ocuparea unui post de biolog.

„Pe partea de laborator este cea mai mare criză de personal. De asemenea, pentru a organiza activitatea de distribuţie a componentelor sanguine către spitale, am mai avea nevoie de încă unul sau două posturi, astfel încât să existe program de 24 de ore din 24, ceea ce îşi doresc, de altfel, toate centrele de transfuzii din ţară, dar numai câteva lucrează în acest regim permanent. Cert este că oamenii sunt puţini şi a devenit chiar dificil de lucrat, atunci când o persoană se îmbolnăveşte, de exemplu. Deficitul de personal medical în transfuzii există şi în alte ţări, deci aceasta nu este o caracteristică a României. În ceea ce ne priveşte, din cei 18 angajaţi pe care îi avem, în ultimii patru ani, nu am avut niciodată toţi angajaţii la serviciu, din motive de sănătate sau datorită concediilor de creştere a copilului, aşa că am recurs la diferite soluţii, colaborări, prin prestări servicii. Acestea sunt soluţii care nu oferă, însă, siguranţă pentru menţinerea continuităţii activităţii, întrucât colaboratorii mai au şi alte servicii”, a adăugat medicul.

Centrul de Transfuzii Constanţa, în suferinţă.
Ca şi colectă de la donatori, dr. Dobrotă a precizat că, luna trecută, au avut 1.045 de pungi, deci superioară celei din ultimii doi ani. „Ne îndreptăm spre atingerea obiectivului, din anii 2017 şi 2019, când am crescut foarte mult colectele mobile, am recoltat mult sânge în judeţ. Cererile sunt mari, în continuare. Ca şi până acum, cele mai multe solicitări vin de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Municipal Mangalia. În acelaşi timp, au crescut cererile şi de la alte unităţi sanitare, precum OCH, pe fondul extinderii serviciilor medicale pentru oncologie şi hematologie. Cea mai mare nevoie este de sânge din grupele A şi O”, a încheiat şeful CRTS. 

https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-transfuziijpg-alina-dobrota-1722876228-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-transfuzii-1722876207.jpg

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories