Proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați – folosim toate acestea în diverse combinații cu alimente, fără să ne gândim la procesul de prelucrare a acestora. Cum reușește organismul să accepte un complex de substanțe diferite și să funcționeze fără probleme?
Secretul este simplu: un mic organ, pancreasul , este responsabil pentru procesele digestive. Aici se produce sucul cu enzime pentru prelucrarea alimentelor. Enzimele sunt activate în funcție de conținutul unui produs și asigură prelucrarea acestuia.
Nu vom plictisi cititorii cu termeni medicali complicați și vom folosi exemple simple pentru a vorbi despre rolul pancreasului în organism. Toată lumea știe că metabolismul depinde de interacțiunea a patru sisteme: digestiv, nervos, circulator și endocrin.
Procesul de digestie a alimentelor începe în punctul de recepție a acestora, în cavitatea bucală. Alimentele intră în stomac, unde mediul acid descompune proteinele. Pancreasul secretă enzime pentru a descompune întreaga compoziție a alimentelor: proteine, carbohidrați și grăsimi.
Acesta își secretă sucul în duoden, asigurând absorbția în sânge a substanțelor utile pentru intestinul subțire.
Particularitatea pancreasului este că este un organ central al digestiei și, în același timp, participă la sistemul endocrin, formând hormonii insulină și glucagon. De îndată ce pancreasul începe să funcționeze incorect, organismul nu primește cantitatea necesară de glucoză, metabolismul este perturbat, ceea ce duce la probleme grave de sănătate.
Motivele pentru funcționarea deficitară a pancreasului sunt stilul de viață și obiceiurile alimentare. Ce este util pentru pancreas?
Să începem cu o listă de alimente recomandate de nutriționiști:
După cum puteți vedea, lista de produse utile vă va permite să creați un meniu delicios, ținând cont de preferințele fiecărui membru al familiei, scrie esquis.ro.
Pentru a nu avea motive să vă adresați medicilor, urmați sfaturile noastre: